Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБанскоНови акции в Пирин: Свалиха 15-годишно дете от връх Вихрен и туристка...

Нови акции в Пирин: Свалиха 15-годишно дете от връх Вихрен и туристка със заболяване от хижа Синаница

Момче на около 15 години пострада на слизане от връх Вихрен. Детето се е подхлъзнало на пътеката и е наранило крайниците си. Незабавно е организирана спасителна акция, в която са се включили шестима планински спасители от отряда в Банско. Момчето е с охлузни рани, но няма сериозни травми. Спасителите са го свалили от хижа Вихрен и е транспортирано за обстоен преглед в лечебно заведение.

Близо 10 часа продължи акция по спасяване на туристка в Пирин. Сигнал за жена с влошено здравословно състояние в района на хижа Синаница в Пирин бе подаден към ПСС в понеделник сутринта. Жената е била силно дехидратирана и не е можела да се придвижва самостоятелно. Веднага се е сформирал екип от 12 спасители от отрядите в Сандански и в Благоевград, които са тръгнали към района на хижа Синаница. Оказана й е първична помощ и след това е свалена със специализиран транспорт до Кресна, където е предадена на медиците, съобщават от ПСС. Акцията е завършила успешно около 20,30 часа.

Случаят за пореден път повдига въпроса за необходимостта от медицински хеликоптер. При наличието на въздушен транспорт подобна спасителна операция може да се реализира за около час, изчисляват доброволци. Те правят паралел с акцията с пострадалия белгийски турист в Пирин, който бе свален с помощта на военен хеликоптер “Кугар”.

Вертолетът “Кугар” бе използван в акцията под вр.Полежан. Снимки – Военновъздушни сили

Припомняме, че хеликоптер от авиобаза „Крумово“ се включи в акцията по транспортиране на пострадал в района на връх Полежан чуждестранен турист. Белгиецът се намираше в стръмен, силно пресечен и изключително труден за работа високопланински терен, на 300 м. под върха. Повече от два часа са бяха необходими на спасителите, за да стигнат до него и да му окажат първа помощ, а след това да го пренесат на носилка до борда на вертолета. Пострадалият турист бе транспортиран до лифта в Банско, където го чакаше линейка на Бърза помощ.

Момент от акцията по спасяване на белгийския турист

От планинската служба в Банско коментираха, че без помощ с вертолет, акцията е щяла да прерасне в нощна, което я прави и по-опасна. Рискът с хеликоптерни акции е голям, но е свързан с участието на много по-малко планински спасители. Помощта по въздух е важна и за самите пострадали, защото по този начин по-бързо биват транспортирани до лечебно заведение.

RELATED ARTICLES

Most Popular