Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБанскоСлед Бъбрека: Турист нагази и в езерото Безбог

След Бъбрека: Турист нагази и в езерото Безбог

Турист, който влезе в езерото Безбог предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. На кадри се вижда мъж, който плува навътре във водите на езерото в циркуса.

“Когато на Безбог нещастниците са повече от парковата охрана”, пише друг възмутен турист, който сигнализира за грубото нарушение.

Езерото “Безбог” е с ледников произход и е разположено в Безбожкия циркус североизточно от връх Безбог, заедно с три други малки пресъхващи езера. На северния му бряг се намира хижа Безбог.

Снимки – Mihail Chachanovski

Езерото е на височина 2239 метра. От него изтича Безбожка река (Дуиловица), десен приток на река Места. То попада в границите на НП “Пирин”.

“Направихме проверка по публикуваните снимки, но за съжаление, когато нашата паркова охрана отиде на мястото, в езерото не е имало хора. Доколкото разбрах снимките са отпреди няколко дни. Съветвам всеки, който забележи нередности, веднага да подава сигнал до нас, за да може да реагираме навреме, а не след дни”, каза за NOVA директорът на НП “Пирин” Росен Баненски. Уточни, че ако някой се хване на място да нарушава правилата и влезе, за да плува или да се къпе в езерото, го грози глоба от 100 до 500 лв. “Ние винаги налагаме максималния размер, така че в случая този човек би получил 500 лв. глоба”, допълни Баненски.

Според Плана за управление на НП “Пирин” има забрана за къпане и миене с перилни препарати, плуване с лодки или надуваеми предмети в езерото. Не е забранено обаче да се пие вода от него, която е изключително чиста, или пък човек от брега да се наплиска с вода, за да се разхлади. Там е разрешен и риболов през уикенда и официалните празници

Припомняме, че в средата на юли жена се изкъпа в едно от Рилските езера. Тя бе заснета как нагазва и плува в защитеното езеро Бъбрека. Рускоговорящата бе изкарана от водата под натиск и отправени забележки от други туристи, станали свидетели на нанасянето на вреда върху екосистемата на Бъбрека.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular