Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница отпуска над 110 000 лв. за улично осветление в 6 села

Община Дупница отпуска над 110 000 лв. за улично осветление в 6 села

Община Дупница ще отпусне над 110 000 лв. за улично осветление в селата Бистрица, Самораново, Джерман, Яхиново, Червен брег и Крайници. С докладна записка се иска Общинския съвет да разреши общината да осигури съфинансиране от бюджета си 110 252.29 лв. с ДДС за изпълнение на проект „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление в 6 /шест/ населени места в община Дупница“, реализиран по Програмата “Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност” на Министерството на енергетиката и Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Проектът се изпълнява по договор за безвъзмездна финансова помощ от 6 февруари, в партньорство с дружеството „Грийнзон“, гр. Осло, Кралство Норвегия.

Общата продължителност на проекта е 12 месеца. Целта на проектното предложение е намаляване на разходите за енергия за външно изкуствено осветление на посочените по-горе населени места и прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност, понижаване на вредните емисии, постигане на положителен ефект върху околната среда и подобряване условията на живот на населението в общината

Предвижда се: демонтаж на съществуващи осветители, проводници и кабели; доставка и монтаж на съоръжение/я за производство и съхранение на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление в система за външно изкуствено осветление; извършване на строително монтажни работи, пряко свързани с реконструкцията на системата/ите за външно изкуствено осветление; демонтаж на съществуващи средства за управление, доставка и монтаж на нови средства за управление, измерване и контрол, в т.ч. въвеждане или свързване към съществуваща система за автоматизация и управление на системата за външно изкуствено осветление. Сред предстоящите дейности са и:  строителен надзор; авторски надзор; управление на проекта; обмяна на опит, знания и най-добри практики на управленско и експертно ниво, обучение, предоставени от Партньора; посещения в България на партньорите от страни-донори или посещение на кандидата/партньора (партньорите) в страна-донор; одит; дейности за информираност и публичност.

Общият бюджет на проектното предложение е на стойност 1 278 780. 32 лв. с ДДС. Съфинансирането е залегнало във формуляра за кандидатстване и бюджета на проекта на етап кандидатстване с проект. Целта на собствения принос е да обезпечи част от разходите за строително – монтажните работи в шестте населени  места и евентуални рискове от динамиката на цените на строителните материали. Общинските съветници ще се произнесат по предложението на заседанието си в петък, 24 февруари.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular