Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградПартиите единодушни при консултациите за СИК в Благоевград, Кюстендил и Дупница

Партиите единодушни при консултациите за СИК в Благоевград, Кюстендил и Дупница

Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев проведе консултации с политическите партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори на 2 април.

В срещата участие взеха коалиция „Продължаваме промяната ДБ“, коалиция „ГЕРБ-СДС“, „Движение за права и свободи“, „БСП за България“, партия „ Възраждане “ и партия „Български възход“.

Всички парламентарно представени партии и коалиции бяха абсолютно единодушни и нямаха възражения за разпределението на броя на членовете на секционните избирателни комисии.

С решение на Районната избирателна комисия – Благоевград е избран броят на членовете на секционните комисии на територията на общината, заяви секретарят на община Благоевград Дейвид Арабаджиев.

До 500 гласоподаватели -7 броя членове, над 500 – 9 броя членове. В тази връзка на всички партии и обединения е предоставено систематизиране на членовете по секции, формирани със заповед на кмета.

В рамките на срещата беше одобрен и съставът на подвижна СИК, която се образува за гласоподаватели с увреждания, при положение че има над 10 заявки, подадени до кмета на общината.

Имайки предвид квотното разпределение, за председател на подвижната СИК е определен представител от  коалиция „ГЕРБ СДС“, зам.-председател от „Продължаваме промяната“, секретар от ДПС и членове от партиите „Възраждане“, БСП за България, „Демократична България“ и „Български възход“.

Представителите на политическите партии и коалиции се разбраха за съставите на СИК в община Кюстендил на консултациите при кмета Петър Паунов.

“Като цяло мина конструктивно цялото заседание и стигнахме до съгласие”, заяви общинският председател на БСП Йордан Тодоров. Разпределението е направено с решение на РИК, съгласно решение на ЦИК  по определена методика съобразно броя на депутатите на парламентарно представените партии в предишния парламент. Постигнахме съгласие. В крайна сметка всеки получава колкото му се полага, съобразно броя на депутатите в 48- то НС”, коментира Михаела Крумова.

Общият брой на секционните избирателни комисии на територията на община Кюстендил е 112. Съгласно решение на Районната избирателна комисия в секциите трябва да бъдат назначени 932 членове. 74 от секциите ще бъдат в състав от 9 души, а останалите комисии ще са с по 7 членове.

Представители на парламентарно представените партии в община Дупница също постигнаха съгласие без спорове. ГЕРБ имат 128 места, от които 61 ръководни. “Продължаваме промяната имат 106 места с 48 ръководни, ДПС са с 80 места, от които 32 ръководни. БСП, “Възраждане”, “Демократична България” и “Български възход” са с по 72-ма членове на СИК в общината.  Общият брой на ангажираните с изборите на 2 април е 602-ма.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular