Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБобов долОбщинският хоспис в Бобов дол фалира официално

Общинският хоспис в Бобов дол фалира официално

Окръжен съд-Кюстендил откри производство по несъстоятелност за дружеството, натрупало над 75 000 лв. дълг за наеми

Производство по несъстоятелност за общинския хоспис в Бобов дол откри Окръжен съд – Кюстендил. Причината е неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост на медико-социалното заведение, което преустанови дейността си в края на 2020 г. Тогава започна прехвърляне на ползващите услугите на общинския хоспис в частния хоспис на фолкпевеца Борис Дали. който купи помещенията в МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” (фалиралата общинска болница в миньорския град, където се помещаваше „Хоспис Бобов дол” ЕООД) и те бяха освободени от общината и нейния хоспис.
Производството е образувано по молба, подадена от синдика на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” Йордан Костов срещу хосписа, представляван от управителя Виолина Стоилкова. Назначен е и синдик – Бранимир Димитров от София. Съдебното решение е свързано с дело, образувано по искова молба от лятото на 2019 г. за изискване на неплатените наеми на „Хоспис Бобов дол”. През септември миналата година дружеството е осъдено да плати 75 096 лв. за наеми, дължими по договор от април 2016 г., плюс лихви.
Хосписът е бил на загуба от 123 000 лв., става ясно още от решението на Кюстендиския окръжен съд, в което е представена информация от последния финансов отчет на дружеството от 2020 година. Хосписът е имал активи от 13 000 лв., 21 000 лв. загуба само за 2020 година и общо 30 000 лв. задължения. Заключението на съда е, че дружеството няма възможност да се разплаща с партньори, доставчици и кредитори.
За начална дата на неплатежоспособността на дружеството е определен 1 януари 2019 г. Съдът допуска обезпечение и налага запор и възбрана върху имуществото на хосписа. Със съдебното решение е насрочено и първо събрание на кредиторите – 8 юли, в Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular