Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаОбщински съветници похвалиха читалищата в Дупница

Общински съветници похвалиха читалищата в Дупница

Читалищата получиха поздравления и похвали за работата си от общински съветници в Дупница. Това се случи на редовното заседание на Общинския съвет, който прие докладите за осъществените читалищни дейности и изразходваните от бюджета средства за 2022 г. на 13-те културно-просветни институции -НЧ “Пробуда 1902“ в Баланово, НЧ “Развитие 1910”, Крайници, НЧ “Светлина 1927”, Бистрица,на НЧ “Пробуда 1939”, Яхиново, НЧ “Христо Ботев 1911”, Червен брег, НЧ “Пробуда 1927”,  Самораново, НЧ “Пробуда 1926”, Джерман, НЧ “Пенчо Славейков – 1978”,  НЧ “Спартак 2006”, НЧ “Пейо Кр. Яворов 1978”,НЧ “Христо Ботев 1978”, НЧ “Генерал Г. Тодоров 2011” и НЧ “Зора 1858” в Дупница.

„Искам да поздравя читалищата за тяхната дейност. През 2021 година имаше проблеми заради пандемията, миналата година – частични проблеми, новъпреки това всяко от читалищата е намерило начин да работи и да активизира дейността си, част от мероприятията са проведени и онлайн, увеличават книгите по отношение на библиотечната дейност, участват в проекти, ходят на фестивали извън общината, имат много интересни мероприятия. Поздравяваме читалищата и им пожелаваме и занапред да поддържат духа в населените места, в които работят“, каза председателят на комисията по образование и култура към местния парламент Виолета Инкьова(ГЕРБ).

„Този път и аз се присъединявам към това, което каза госпожа Инкьова, и което е установила комисията по образование, както и икономическата комисия, и искам да поздравя всички колеги за разликата, която направиха. Спомняте си от предходни години в тази зала колко сме дискутирали проблемите в читалищата, за бездействието в някои от тях. Този път всичките колеги заслужават поздравления за свършеното през миналата година. Наистина има какво да се желае на някои места, но в общи линии разликата тази година се видя в положителна посока“, посочи и зам. -председателят Йонко Гергов(Партия на Зелените), който водеше заседанието заради отсъствие на председателя на ОбС Костадин Костадинов.

Георги Красимиров Градевски от „Народен съюз“ благодари на читалищата за запазването на българския дух и добрата работа.Георги Георгиевот СДСблагодари на читалището, участвало във фестивал в област Силистра, на читалището в Джерман за представянето на кукерския фестивал „Сурва“ в Перник и на читалището в Крайници, което се ангажира да проведе фестивал и пожела на всички още по-успешна дейност.

Това е първото заседание на общинските съветници от няколко години насам, в което работещите в читалищата на територията на общината не са критикувани. Припомняме, че досега при приемането на отчетите, читалищата получаваха сериозна критика от част от общинските съветници, въпреки че субсидиите, които получават, са целеви – от държавата. Нещо повече, на някои от сесиите се стигаше до скандали заради отчитане на несвършена дейност и др. проблеми. Сега в крайна сметка бяха приети всички отчети. Освен това бе прието и решение за учредяване на безвъзмездно право на ползване на Народно читалище “Спартак 2006“, намиращо се ул. “Саморанска“ в кв. „Спартак“ в града.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular