Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаОбщински съветници ще проверяват конкурсите за наем на ученическите столове в Дупница

Общински съветници ще проверяват конкурсите за наем на ученическите столове в Дупница

Юлияна КОЛЧАКОВА

Временна комисия от 7 общински съветници ще проверява има ли нарушения при провеждането на конкурсите за отдаване под наем на столовите на 4 училища в община Дупница. Комисията бе избрана на заседанието на местния парламент в града, който изслуша директора на Основно училище „Неофит Рилски” Бистра Стойкова и по настояване на ръководството на учебното заведение съветниците ще извършат проверката. След като преди дни Стойкова на пресконференция оповести, че при провеждането на конкурса за стола на училище „Неофит Рилски” общината не е защитила интересите на учениците, сега информира и съветниците за случая. Тя отново подчерта, че при провеждането на конкурса водещите критерии цена, качество и асортимент при храната са отсъствали. Освен това директорите на училищата не са били допуснати да участват в конкурсната комисия. Пак посочи, че през годините  „Ученическо хранене” не е стопанисвало столовата. Отбеляза още, че учениците не са доволни от доставките на общинското дружество, което отново е избрано за наемател и според сключения договор трябва да продължи да ги храни още 10 години.

„Училището умишлено се възпрепятства да се регистрира в агенцията по храните. Най-големият парадокс е, че „Ученическо хранене” е допуснато до конкурса без документ от НАП, че няма задължения.  33 000 лв. са били задълженията на „Ученическо хранене”, как управителят е бил допуснат до конкурса?”, това е част от казаното от Бистра Стойкова. Тя опроверга зам.-кмета Олга Китанова, че конфликтът й с управителя на „Ученически столове” Христо Пигов е междуличностен. Посочи, че причините за случващото се са неизпълнение на договорите за доставка на качествена и разнообразна храна, неподдържане на базата, липса на контрол и бездействие.

За председател на комисията бе избран Костадин Костадинов, а за секретар – Йонко Гергов. В комисията са още Тодорка Дамянова, Бойко Христов, Иван Танев, Тодор Василев и Светлозар Тричков. В срок от един месец те трябва да извършат проверката, а след това да запознаят Общинския съвет с резултатите.

RELATED ARTICLES

Most Popular