Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаРемонт за над 1 млн. лв. започва в общинската болница в Дупница

Ремонт за над 1 млн. лв. започва в общинската болница в Дупница

Прокуристът Мария Жайгарова: Лечебното заведение е стабилизирано, болницата е на печалба

Юлияна КОЛЧАКОВА
Ремонт за над 1 000 000 лв. предстои във Вътрешно отделение на общинската болница в Дупница. Ще се ремонтират и двете крила на здравното заведение. Предстои изготвянето на проект, като идеята е част от кабинетите да бъдат разположени в коридора, за да се освободят стаи за настаняване на болни. Целта е да се решат битови проблеми – отстраняване на течове, смяна на старата ел. мрежа, и осъвременяване на техническата база. Това съобщи пред Общинския съвет прокуристът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Мария Жайгарова, която присъства на заседанието в петък във връзка с докладна записка за безвъзмездно предоставяне на сградния фонд на лечебното заведение от общината. За да бъде извършен ремонтът, е необходимо да се сключи договор с проектант. От ръководството на болницата обаче не могат да подпишат договор, тъй като сградният фонд е на общината. Както е известно, преди време сградите, чийто собственик бе болницата, бяха прехвърлени на общината. Това се наложи, за да се предотврати евентуално попадане на сградата в ръцете на кредитори, които тогава имаха невзети плащания от изпадналата тогава в изключително тежко финансово състояние болница. Общинските съветници единодушно подкрепиха предложението за прехвърляне на имота и сградите – със „за” гласуваха 31, при отсъствието на двама – Пламен Соколов и Първан Дангов.
Мария Жайгарова има желание да напусне болницата, стана ясно още на сесията.

„Надявам се запоследен път да съм тук, като изключим март месец. Вероятно тогава ще присъствам, за да защитя отчета на болницата. Моята работа като прокурист и това, за което бях поканена в Дупница, приключи. Оттук нататък пътят на болницата е само и единствено нагоре и развитие. Аз съм икономист. Тук трябва човек, който е лекар, който разбира от медицински дейности. И човек, който, както казват ваши колеги, като се разхожда в Дупница, да не го е срам. Мен не ме е срам да се разхождам в Дупница. Мен не ме е срам, отново казвам. Много от вас, които сте тук, в залата, ми звънят – и през нощта се е случвало, и в късните часове, винаги съм вдигала телефона. Винаги съм помагала и на никого не съм отказвала каквото и да е било”, заяви Жайгарова по повод изказване на общинския съветник д-р Пламен Соколов на предишното заседание на Общинския съвет. Тогава съветниците гласуваха Жайгарова да остане още 1 г. на поста прокурист на болницата, но тъй като самата тя не бе в залата получи упрек от Соколов за отсъствието. Сега прокуристката обясни, че не е дошла, тъй като научила и е била поканена на заседанието много късно – вечерта преди провеждането му към 19 часа вечерта. „Дори не бях в района на София, бях на почивка с дъщеря ми”, каза Жайгарова. Тя подчерта, че болницата в момента отново е на печалба.

„Болницата е на печалба, нищо че миналата година нямаше ковид, цитирайки специалиста в областта на здравеопазването и как болницата получава средства (Пламен Соколов, бел. ред.), нищо че нямаше извънредни субсидии – нито от министерството, нито от общината. Съвместните проекти, които сме направили съвместно с общината, това е факт, с който много се гордея. Надявам се и вие като представители на общината да се гордеете – това е асансьорът, който вече е пуснат в експлоатация и работи”, заяви прокуристката. Мария Жайгарова и допълни, че в болницата вече е доставена и апаратурата, заявена за 2023 г. „Последната апаратура пристигна във вторник, така че към момента лечебното заведение няма нужда и от закупуване на апаратура. Към края на годината лечебното заведение няма задължения, нито текущи нито просрочени. В счетоводния баланс стоят задължения за изплащане на заплатите, които са изплатени на 10 и 15 януари, както и осигуровките.

Лечебното заведение има над 1 000 000 лв. в банковата сметка, които са свободни средства плюс, още 300 000 лв. Предвидено е и тече обществена поръчка за ремонт на двете крила на Вътрешно отделение”, посочи прокуристката. Допълнено бе, че решението тези средствата да се похарчат за ремонт е взето заедно с общинското и ръководството на болницата.

RELATED ARTICLES

Most Popular