Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионКюстендилОсветиха плоча в Радловци с имената на геройски загиналите във войните

Осветиха плоча в Радловци с имената на геройски загиналите във войните

В село Радловци бе осветена паметна плоча, с имената на героично загинали жители във войните за свободата на България
По покана на местния кмет Цветанка Кьосева, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с протойерей Виктор Мачай, енорийски свещеник в селото, свещеник Мирослав Костов и дякон Георги Тасков, извърши кратка заупокойна служба за загиналите, а след това и водосвет, за здраве и благословение на жителите и гостите на селото.

След молитвените последования, паметната плоча, овековечила имената на 25 жители от с. Радловци, отдали живота си за отечеството, бе осветена.
Паметната плоча е изработена от Димитър Антов, общински съветник в СОС, по инициативата на граждани, със съдействието и финансовата подкрепа на ВМРО.
На паметното събитие присъстваха Александър Сиди и Георги Петров от ВМРО, Валентин Дебочички, директор на Регионалния музей в гр. Кюстендил, медии, жители и гости.
Архиерейският наместник поздрави присъстващите от името на патриарх Неофит. Духовникът благопожела на присъстващите да следват примера на героично загиналите, да имат тяхната вяра, единство, любов към род и родина, готовност за саможертвеност, в изпълнение на Христовата заповед, да положим душата за ближните си.

Текст и снимки: Василка Еманоилова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular