Monday, May 20, 2024
HomeРегионПетричОтиде си протойерей Радослав Димитров Яков, родом от Петрич

Отиде си протойерей Радослав Димитров Яков, родом от Петрич

До последния си час обгрижваше енориите на храм „Св. Николай“ с. Драговищица и храм „Св. пр. Илия“, с. Голяновци

Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 8 декември, сутринта, се престави пред Господа протойерей Радослав Димитров Яков, енорийски свещеник на енорията при с. Драговищица.

Протойерей Радослав Димитров Яков е роден на 22 май 1950 г. в с. Габрене, общ. Петрич, в семейството на добри и благочестиви родители.

Завършва основно образование в гр. Петрич, а средно образование в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.  Продължава обучнието си и придобива висше образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Задомява се с Ася Спасова Якова, с която имат две деца: Иван и Димитрина.

На 4 юли 1978 г. е ръкоположен за дякон, а на 17 юли, същата година за свещеник от Негово Преосвещенство Левкийски епископ Партений.

Офикиран е за протойерей на 6 декември 2019 г., на храмовия празник на църквата в с. Драговищица от Белоградчишки епископ Поликарп .

Преди да поеме по пътя на свещенството, в периода 1975-1976 г., отец Радослав работи в ДП „Балкан“ като печатар. След ръкоположението и проведения свещенически стаж, той е назначен за енорийски свещеник в с. Доброславци и с. Балша. Служи и в храм „Св. Николай“, гр. София, в кв. “Връбница”, където е председател на църковното настоятелство.  Обгрижва енориите в с. Бучин проход – храм „Св. Троица“ и с. Дреново, при храм „Успение Богородично“. Служи и в селата Градец и Батковци. До последния си час обгрижваше енориите на храм „Св. Николай“ с. Драговищица и храм „Св. пр. Илия“, с. Голяновци.

Протойерей Радослав Яков се стараеше да изпълнява своите духовни обязаности по мярката на своите сили, като във всичко беше изряден и за пример.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото и погребението на отец Радослав ще бъде извършено в храм „Всех Святих“ в с. Мрамор, където той живееше.

Очаквайте подробности за деня и часа на опелото и погребението па отец Радослав.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular