Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаОткриха гроба на митрополит Ефрем Самоковски, предшественик на св. Симеон Самоковски във...

Откриха гроба на митрополит Ефрем Самоковски, предшественик на св. Симеон Самоковски във възродения храм

Около 1732 година в храм „Св. Никола” е погребан митрополит Ефрем Самоковски, предшественик на св. свещеномъченик Симеон – митрополит Самоковски. В черквата „Св. Богородица” се пазят митрата(владишката корона), мантията, дикирите и трикирите на митрополит Ефрем.

В периода XVII – XVIII век Дупница е митрополитско седалище на Самоковска епархия, тъй като в Самоков не е имало черкви, единствено се служило в Бельовата църква, но тя била отдалечена на 3 км от града. Това е причината някои Самоковски митрополити, като Гавраил (+26 януари 1601) и Ефрем (+1730) да починат в Дупница. Тук се е намирал митрополитския дом и на свети свещеномъченик Симеон, който заема митрополитския престол на Самоковска епархия през есента на 1734 година, веднага след смъртта на своя предшественик митрополит Ефрем. В Дупница, около 20 юли 1737 година, св. Симеон е арестуван от турците, митрополитският дом е ограбен и разбит, а св. Симеон е окован и хвърлен в тъмница, където е измъчван 23 дни, след което е отведен в София, за да бъде обесен заради участието си в съпротивата срещу турците.

Самоковските митрополити резидират в Дупница до заемането на катедрата от Филотей – първия митрополит, избран от Синодалния събор на гръцката патриаршия след унищожаването на Ипекската църква, на която дотогава е подчинена Самоковската епархия. Филотей инициира построяването на владишки дом в Самоков и през 1783 г. премества седалището от Дупница.

Гробът на митрополит Ефрем в дупнишкия храм „Св. Никола” е разкриван два пъти – веднъж при престрояването на храмовата сграда през 1843 – 1844 година и след това при ремонтни дейности през 1947 година. Гробът на митрополита се е намирал „в левата страна срещу амвона непокътнат”, свидетелства записка на местния учител Христо Тодоров (ученик на Неофит Рилски и важна фигура в църковно-националното движение в рамките на Самоковска епархия). Даскал Ристо възпроизвежда и паметния строителен надпис от възобновяването на храма през 1844г., който пък е предаден за историята на Дупница от Никола Лазарков в неговите „Спомени отпреди и след Освобождението”. Според записката на Христо Тодоров Ефрем Самоковски е починал около 1756 година.

През 1947 година, когато за втори път е бил разкрит гробът на митрополит Ефрем”, е бил снижен подът на черквата със 70 см. и бил изработен от мозайка. Преди това той е бил постлан с дъски, а още по-рано е бил с плочи и тухли. Целта на тази „реставрация” била да търсят ценности, тъй като по същото време такива са открити в църквата „Св. Никола” в село Тополница. В дупнишката черква не открили нищо, с изключение на митрополитския гроб. Клисарят Георги Цръквенски, съвременник на събитието, свидетелства, че са открити част от жезъл, останки от сърма, дървен кръст и кости, не цял скелет. Потвърждава се и мястото, посочено от даскал Ристо: гробът бил изсечен в камъните пред иконостаса, срещу амвона. При същите „разкопки” е открит и друг гроб с цял скелет, намирал се е пред северната стена отвътре. Събрали кокалите в един книжен чувал и ги захвърлили в камбанарията, където се намират и до момента. Предполага се, че това са костите на ктитора на храма йеромонах Георгий, но не е изключено в същия чувал да са събрани и останки от скелета на Ефрем – митрополит Самоковски.

Мнозина дупничани и някои местни свещеници наричат сградата срещу храм „Св. Никола” в Дупница „Владишкото” заради мит, че е служила за владишки дом. Владиците обаче са живели в къща в Горна махала, наричали я „Владики конака”. След преместването на седалището в Самоков, във Владики конака митрополитите отсядали при честите си посещения в Дупница и при обходите си из епархията. Сградата срещу храм „Св. Никола” е служила единствено за клисарница, сочат историческите източници.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular