Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесКамбанен звън извести възраждането на храм „Свети Николай Чудотворец”

Камбанен звън извести възраждането на храм „Свети Николай Чудотворец”

Епископ Поликарп: Това е една от перличките в духовната корона на град Дупница, нека заблести

Повишиха отец Иван Айдаров в протойерей

Дарителят Юлиан Манов: Щом има желание – всичко е възможно

Юлияна КОЛЧАКОВА

Камбанен звън огласи след десетилетия възродения храм „Свети Николай Чудотворец” в Дупница. Реставрираният архитектурно-строителен и художествен паметник на културата се каза тесен за дошлите на Пасхалното богослужение. След близо половин век, в които „Свети Никола”, както дупничани наричат храма, бе затворен и занемарен, той отвори широко църковните си порти за литургии и вярващи.

Сбъдна се дългогодишната мечта на духовници, свещенослужители и вярващи църквата да бъде действаща. Пасхално богослужение в напълно обновения храм отслужи  Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, свещеник Иван Айдаров, председател на Църковното настоятелство на храма „Свети Николай Чудотворец”, висши духовници и свещеници от Дупница и околията.

Епископ Поликарп бе посрещнат с камбанен звън и с пита и мед, поднесени от момичета с народни носии, които застлаха пътя му към възродения храм с цветя. Владиката бе посрещнат от архиерейския наместник Г. Паликарски и свещеници от околията. Празника уважиха и областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, кметът на града инж. Методи Чимев, зам.кметът Крум Милев, кметът на с. Бистлица Кирил Огненски, които присъстваха на службата. По-късно епископът подчерта, че изоставената досега черква е преобразена в благолепен храм благодарение на немалко дарители, но най-вече на ктитора Юлиан Манов.

„Юлиан Манов можеше да насочи вниманието си на друго място, но той погледна към храма „Св. Николай”, който от дълги години и сега благославя неговото семейство и който е един от закрилниците на този град. Храмът е една от перличките в духовната корона на град Дупница”, подчерта владиката. Епископ Поликарп връчи на ктитора благодарствена грамота и посочи и заслугата на свещеник Иван Айдаров за възраждането на храма. По време на службата владиката съобщи още, че с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит повишават в протойерей свещеник Иван Айдаров.

„Ваше преосвещенство, особено съм радостен, че днес, в дните на пасхална радост, именно на Вас се падна честта да обновите, да възкресите за нов духовен живот този храм. Защото именно Ваша  беше идеята за обновяването на този храм. Благодаря Ви за това, че имахте търпение спрямо мен, за бащинската обич, която проявихте”, каза отец Иван. Той благодари и на колегите си за участието в службата, и на всички дарители за оказаната помощ. Белоградчишкият епископ Поликарп даде причастие на вярващи, а протойерей Иван Айдаров раздаде нафора.

От името на патриарха Белоградчишкият епископ подари на черквата икона на свети Николай Мирликийски Чудотворец и зададе послушание на свещеник Айдаров – всеки четвъртък да служи акатист и молебен в памет на патрона на храма, каквато традиция има Българската православна църква. От името на Дупнишка духовна околия владиката също получи подарък – епископски амофор (одежди).

„Нека храмът наистина заблести на тази височина със светилника на православната вяра”, благослови владиката.

„Аз съм просто нормален човек и смятам, че това е нещо, което всеки от нас да иска да направи. А щом има желание, всичко е възможно. Смятам, че това е един абсолютно нормален човешки дълг и дело. Нищо повече”, каза Юлиан Манов в отговор на наш въпрос за направените дарения. Дарителят бе на службата със семейството си.

По време на литургията църквата бе пълна с вярващи не само от града, а и от съседни населени места. Стотици вярващи дойдоха на Пасхално богослужение  на Светли четвъртък в реставрирания архитектурно-строителен и художествен паметник на културата.

След службата бе раздаден и курбан, осветен от отец Костадин Бошняков. С 13 казана с боб, агнешко и пилешко, приготвени от Стоян Кадийски,  бяха нагостени миряни в празничния ден.

Отец Иван Айдаров: В началото бях отчаян

 

Белоградчишкият епископ Поликарп: Достойни хора превърнаха затворения храм в оазис

Откриха гроба на митрополит Ефрем Самоковски, предшественик на св. Симеон Самоковски във възродения храм

RELATED ARTICLES

Most Popular