Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПаметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов вдигат в Самоков

Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов вдигат в Самоков

Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов ще бъде изграден в историческата зона на Самоков.
Кметът Владимир Георгиевсе срещна с Маргарита Иванова, автор на статуетката за Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов”. Тя, в творчески тандем със Спас Киричев, автор на паметника на Константин Фотинов, представиха творческата си концепция. Паметникът ще представлява фигурата на Анастас Карастоянов с фотоапарат. Това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад него ще бъде поставено пано от плочки от направените от Карастоянов снимки на Левски и други популярни лица от българската история. Те ще изобразяват фотографски плаки и ще бъдат с релеф.
На срещата присъстваха още главният архитект на община Самоков Надежда Клинчева и секретарят Ангелина Вангелова. Обсъдени бяха стъпките за реализиране на концепцията. Кметът Георгиев сподели с авторите, че идеята му е по ул. „Цар Борис III””, която е историческата зона на града , да бъдат оформени пространства с паметници на известни самоковци. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие. Самият паметник ще бъде позициониран на пространството пред Чорбаджийската фурна, където ще се направи цялостна концепция за оформяне на пространството. Това включва вертикална планировка, озеленяване и кътове за отдих. На срещата бяха обсъдени стъпките за реализация на проекта. Предстои да се вземе принципно съгласие на юлската сесия на ОбС. Трябва да премине съгласувателни производства, едно от които е с НИНКН, тъй като е в Историческата зона на града. Ще бъде изготвен ситуационен план, който с мотивирано писмо ще бъде изпратено до всички институции, които трябва да съгласуват проекта.
Тази година се навършват 200 год. от рождението на Анастас Карастоянов и инициативата за изграждане на композиция от бронз, посветена на известния самоковски фотограф, ще бъде чудесно допълнение за отбелязване на кръглата годишнина.
RELATED ARTICLES

Most Popular