Така лидерът на ГЕРБ коментира, че с 578 млн. лв. ще бъдат намалени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост

 

Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира на брифинг в централата на партията, че с 578 млн. лв. ще бъдат намалени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това се обяснява с „Ами, случват се такива неща“, заяви той.

“Губите милиарди и това ви се струва нормално”, каза още Борисов.

По думите му управляващите са дошли със заявка за висока събираемост, но това било точно обратното.

“Продължаваме да губим готовите пари, които, благодарение на европейската солидарност имахме”, смята лидерът на ГЕРБ.

“Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в българския парламент”, заяви oще Борисов.

По думите му в момента освен пари за отцепници, се предлагат и “колосални суми”, за да не влязат на гласуване. “Да претърпи някаква авария, да се спъне, да падне, да си ожули носа, но само да не влезе в зала”, уточни Борисов, цитиран от DarikNews.bg

“Така са се вкопчили в тази власт, че въобще не забелязват какво се случва около тях. Буквално провалиха Плана за възстановяване”.

Лидерът на ГЕРБ обърна внимание и на цената на хляба. “Госпожа Нинова отиде да се снима с цените. Реколтата ни е прекрасна, то от само себе си би трябвало цената да падне заради новата реколта. Но пак няма да падне с 20%. Просто ще намалим събираемостта в бюджета с 20%. 1.89 лв. беше вчера хлябът”, отчете той.

Отстъпката от 25 ст. за горивата, пък, определи като подигравка, защото всъщност “се крадели по 1.20 лв”.

“Тези хора в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати. Един депутат има тежест около 10 000 гласа. Купуват по 10 000 гласа на ден, на час – по апартаменти, по лаборатории… И това става пред очите на умните и красивите”, заяви още той.

На този фон, обаче, по думите от опозицията са си свършили работата относно външнополитическите теми.

“Истински се надявам, че днес, въпреки езика на омразата и отвратителното поведение, което имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще бъде даден път към Европа. Но този път го проправи опозицията в България – и с Договора за добросъседство и с решението в парламента”, посочи Борисов.

В същото време, според него, съдебната реформа на досегашната управляваща коалиция е била сведена до това да се сложи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. „Както Петков казва – свои хора. Въобще за друго не се говори. Само как да им намерят постове. Трябваше да излязат хора от управлението, за да разберем начина, по който са водени и как се водят тези процеси”, уточни Борисов.

Коментар от него дойде и за приетата актуализация на бюджета. “Това е бюджет на опозицията. Вижте проектобюджета, наложете го на приетия бюджет и ще видите, че той е прекроен в полза на хората, на бизнеса, на полицаи, пожарникари, учители, лекари, благодарение на опозицията. Но и тогава казах, че този бюджет може да бъде изпълнен само при една консолидирана държава, мощна работа на икономиката, на бизнеса. Тогава можем да го изпълним, без да счупим държавата. Затова е необходимо спокойствие”, отчете той.