Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаПенсионери извиха опашка за празничните 70 лв. в Дупница, споделиха: За Великден...

Пенсионери извиха опашка за празничните 70 лв. в Дупница, споделиха: За Великден ще има само за комка

  • Високите цени принудиха възрастните да заменят агнето с пиле

  • От много неща се лишаваме, с тези пари нищо не може да се купи, споделят хората от третата възраст

Започна дългоочакваното изплащане на великденските добавки на пенсионерите. Най-нетърпеливите дупничани взеха парите си още в петък сутринта, като пред пощите по кварталите се образуваха километрични опашки. Пред пощата в центъра на града имаше най-много чакащи. Как ще посрещнат празника, какво ще сложат на трапезата, за какво ще им стигнат добавките и ще се лишат ли от нещо, попитахме някои от възрастните хора.

„Най-важното ще направя с добавката, защото имаме разноски. На трапезата ще сложа каквото има”, каза Роза.
„Ако човек е с по-малка пенсия, не може да се изхрани. Когато е по-голяма – ще се справи с някои неща. С тиези 70 лв. ще си купя това, за което стигнат. Колкото може – толкова. Агнешкото може по-малко да е. Ама за Великден ще има, да се комка човек, дето има една дума. От какво ще се лиша?! Не мога да помагам на децата. А някои от тях не работят вече. Това ми тежи. Не мога да говоря повече”, обясни Васил.
„От много неща се лишаваме, но… Съобразяваме се с възможностите си”, лаконична бе жена от опашката.


„Нищо няма да си купя. Добре, че мъжът ми взима по-голяма пенсия. Живея заедно с дъщерята. Пенсията ми е малка. А с тия 70 лв. почти нищо не мога да купя. Ще ги заделя за джобни”, каза Мария Радева.
„Че не стигат, не стигат парите, но колкотоима. Защото без тях е още по-зле. Аз съм пенсионер от 35 години. Досега за пръв път ми дават 70 лв. Досега не са ми давали нищо, а цял живот съм работил. Бил съм военен, 20 години под земята – миньор, в чужбина. Агнешко ще има. Вече купих, 5 килограма – 110 лева. Така се стичат обстоятелствата, че на всеки Великден оня, който може, трябва да купи. Който не може… колкото може…”, разказа Стоимен Радев.
„Агнешко не мога да си позволя, много е скъпо. Ще купя пиле, яйца и козунак.

В двора си имам марулки за салатка. Ще отида и до черквата, ще се видя с близки, с които отдавна не сме се виждали. Това ще е на празника.”, каза Василка Бонева.
Както е известно, за Великден възрастните хора получават по 70 лева добавка към пенсиите си. Сумите се отпускат с постановление на Министерския съвет, който одобри допълнителен трансфер в размер на 142 888 760 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.
За съжаление обаче голяма част от хората не успяха да вземат парите си още в първия ден, тъй като средствата, с които разполагаха пощенските клонове не бяха достатъчни за изплащането на всички дошли за тях.
“Унизително е положението, в което ни поставиха преди празниците. Можеше тези пари да бъдат изплатени заедно с редовните пенсии, а не отново да се редим на опашка. Дълго време не ни казаха кога ще дадат добавката от 70 лв., а сега ни принудиха да се блъскаме за тях само няколко дни преди самия Великден. Редих сев петък, ще трябва да се подредя и в понеделник. Дано поне тогава има достатъчно средства, за да имам време поне нещо да напазарувам и да приготвя преди да дойдат децата”, сподели възмутена Надежда Георгиева.
Тя обърна внимание на факта, че пенсионерите в Гърция не само, че ще взимат по 200 евро за Великден, те отдавна са преведени на хората и никой не си позволява да ги поставя в унизителното положение да чакат до последния момент.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular