Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоМокра лавина падна по пътя за хижа "Вихрен"

Мокра лавина падна по пътя за хижа “Вихрен”

Остава висока опасността от свличане на снежни маси в Пирин

 

 

 

Опасността от лавини в Пирин е изключително висока, предупредиха от Община Банско, Дирекция „Национален парк Пирин“ и Планинска спасителна служба.

 

Предупреждението е за опасност от падане на лавини във високата част на планината. Степента на лавинна опасност е висока, като ще се запази такава заради предстоящите метеорологични условия.

Дирекция “Национален парк Пирин” призовава в планината да се ходи с повишено внимание и добра екипировка. “Не тръгвайте на рискови преходи”, съветват оттам.

Онзи ден е паднала така наречената мокра лавина над хижа “Бъндерица”, по пътя за съседната “Вихрен”. Разчистването е невъзможно с техника, тъй като има опасност за техниката и за хората.

По данни на Българската лавинна асоциация опасността от лавини е над трета степен при 5-степенната европейска скала. Най-опасно е времето в следобедните часове, тъй като топенето на голяма снежна маса е най-активно.

В същото време стана ясно, че движението на автомобили към хижите “Бъндерица” и “Вихрен” е забранено. Разрешен е само планинският и ски туризъм, но само по обозначените с маркировка места.

Община Банско е затворила пътя за автомобили, може да се ходи до паркинга на „Стара котва“, информираха от ПСС-Банско. Снимка:Александър Думанов

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular