Sunday, May 19, 2024
HomeРегионСамоковПлакет от кмета за 90-годишния юбилей на доц. д-р Мария Деянова

Плакет от кмета за 90-годишния юбилей на доц. д-р Мария Деянова

Тя доказва, че произходът на Паисий е от Самоковско

Кметът Владимир Георгиев връчи плакет на доц. д-р Мария Деянова, по случай нейният 90-годишен юбилей и с признателност към огромният й научен труд, който по безспорен начин доказва, че произходът на Паисий Хилендарски е от Самоковско.

Книгата „Езикът на История славянобългарска” на доц. д-р Мария Деянова, старши научен сътрудник към БАН, бе представена в Исторически музей – Самоков. „Самоков ясно е заявил претенцията, че е родно място на Паисий Хилендарски” – каза при откриването директорът на музея Веселин Хаджиангелов. Няколко градове са дали такава заявка, но единствено Самоков има неоспорими доказателства за това. Най-безапелационно доказателство е трудът на доц. Деянова, която в продължение на повече от половин век работи върху езиковите особености на Паисиевата история. „Езикът е като пръстов отпечатък” – каза при представянето на книгата доц. Константин Рангочев, секретар на Асоциация „Онгъл”. Той подчерта, че доц. Мария Деянова е специалист по славянска филология, с дълбоко познаване на всички славянски езици и солидна лингвистична и езиковедска подготовка. Той определи книгата й като венец на нейния дългогодишен труд и точка в спора за родното място на Отец Паисий.

Доц. Деянова благодари на екипа на Дом стари хора, където е настанена за условията и грижата, както и за оказаната от екипа на Дома неизменна подкрепа в подготовката на книгата.

Бяха изказани благодарности на Константин Рангочев и Росен Малчев от Асоциация „Онгъл”, които са съдействали за подготовката на книгата, както и на Община Самоков и Исторически музей – Самоков за финансовата подкрепа за отпечатването й. Всеки, който желае, може да закупи книгата от Исторически музей.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular