Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоАня Пeнчева се гневи на вандали: Нищо не е останало от Байкушевата...

Аня Пeнчева се гневи на вандали: Нищо не е останало от Байкушевата мура

Потребител на фейсбук публикува снимки с надпис „Локо“, издълбан върху 1300-годишното дърво

“Нищо не е останало от Байкушевата мура.” Това констатира с гняв в инстаграма си Аня Пенчева. Известната актриса обожава да изкарва свободното си време в планината, а мястото в Пирин й е любимо от години.
“Планинари сме и двамата с мъжа ми Ивайло и много ми е мъчно, когато природната ни не се пази, а се унищожава. Аз лично винаги прибирам боклуци, оставени от туристи, когато се разхождам”, казва актрисата, която се надява властимащите да успеят да закрепят най-старото дърво у нас.

За вандалски посегателства върху Байкушевата мура сигнализира преди ден в социалната мрежа Facebook и друг потребител. Дарин Христов публикува снимки, на които се вижда, че в кората е издълбан надпис „Локо“. „Самото дърво е на над 1300 години. Старо е колкото държавата България. Издържало е на бури, суши, снегове и ветрове през годините, но е станало жертва на човешката простотия. Дървото цялото е издълбано от такива надписи“, пише Христов.

През юни достъпът до Байкушевата мура отново бе разрешен, след като през февруари заради изрязване на един от ниските клони бе ограничен достъпът на туристи до дървото.


Съществувала е опасност от пълно пречупване и свличане на компрометираната част върху дървената стълба, осигуряваща достъп на хората до мурата. За ситуацията бяха уведомени и компетентните звена в БАН и Лесотехническия университет.

Междувременно екоминистерството започва спешно обследване на Байкушевата мура, за да се установи какво е състоянието му и в момента. Дървото е изследвано със специализирана техника.
Най-старото иглолистно дърво у нас носи името на лесовъда Константин Байкушев, който през 1897 година я открива и описва. Дървото е на 1930 метра надморска височина, в близост до хижа “Бъндерица” до пътя от Банско за хижа “Вихрен”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular