Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРилаСоня Първанова учи библиотекарки от цяла България да съживяват книги

Соня Първанова учи библиотекарки от цяла България да съживяват книги

Библиотекарката в Народно читалище „Христо Ботев 1898” в град Рила Соня Първанова учи колежки от страната как да съживяват стари книги. Това ще се реализира с помощта на техниката оримото, която Соня Първанова владее, и написаната от нея книга-ръководство „Изкуството в книга – ArsinLibro“. Идеята работещите в библиотеки да превръщат стари и отчислени книги в произведения на изкуството се осъществява и чрез инициативата „Пътуваща кутия с оримото“, която се реализира по проект на  читалището. По заявка на библиотеки от страната от рилската библиотека изпращат по 3 книги, превърнати в произведения на изкуството с оримото, и ръководството, които ще послужат за обучението.

„Соня Първановаоткрива техники за превръщане на, както тя се изразява „дълбоко заспали книги“, да намерят нов дом по нов и красив начин. Създадените отнеячрез сгъване, рязане, украсяване произведения на изкуствата пресъздават образи на легендарни личности като Апостола на свободата, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, св. Иван Рилски, образа на Исус Христос, както и познати анимационни герои, животни, празници, сърца, букети и много други. Тя създаде ръководството, за да сподели опита си като библиотекар за библиотекари, както и за всички, които се интересуват от оримото, припомнят от читалището в Рила.

„Първата „Пътуваща кутия с оримото“отпътува и пристигна в Регионалната библиотека  „Партений Павлович“ в гр. Силистра. „Пътуващата кутия“е част от дейностите по проект „Наслада за очите и душата – нов живот за отчислените книги с техниката оримото“, реализирани по Програма „Социално ангажирани изкуства – 22“, „Кампании за адресиране на социален проблем чрез изкуство“, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура““, посочиха още от читалището.

„Преди изпращането на първата „Пътуваща кутия с оримото“ нашето читалище представи пътуващите изложби „Наслада за очите и душата“ в регионалните библиотеки в Благоевград и Кюстендил. Там Соня подари ръководството на присъстващите били отечни специалисти, като някои от тях също бяха изработили произведения на изкуството от книги и се включиха в изложбата.

Соня бе поканена от организаторите и участва в литературния фестивал „Пловдив чете“ в Пловдив, където имаше творческа работилница за създаване на „изкуство в книга“. Там също проведе обучение“, допълни секретарят на читалище „Христо Ботев 1898” Лилия Ортакчийска.

От читалището се похвалиха още, че благодарение на реализирания в Рила проект в НЧ „Светлина“ в с. Труд вече се провеждат летни занимания за деца, по време на които се изучава техниката оримото. Идеите за втори живот на книгите пленили и сръбски библиотечни, присъствали на изложбата в Кюстендил,които са получили като подарък ръководството на Соня Първанова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular