Monday, May 20, 2024
HomeРегионСамоковПоликарп отслужи молебен за здравето на 100-годишната Лазаринка от Радуил

Поликарп отслужи молебен за здравето на 100-годишната Лазаринка от Радуил

  • Белоградчишкият епископ пожела на рожденичката сили, бистър ум и дълголетие

  • За бабата няма тежка работа, винаги се ръководи от Бог, казаха близките й от самоковското село

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети храма „Рождество Богородично“ в с. Радуил, Самоковска духовна околия.
Поводът за посещението беше отбелязването на рождения ден на една от вярващите и посветили живота си на Бога жени – баба Лазаринка, която навърши 100 години. Тя е родена на 22 февруари 1922 година.

В храма, при стечението на голямо множество народ, епископ Поликарп отслужи водоосвещение и направи молебен за здравето на столетницата, която с усмивка, радост и благодарност присъстваше в Божия дом.
В богослужението участваха Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Николай Аршинков, предстоятел на храма и енорийски свещеник на селото, както и йеродякон Вартоломей.
След празничното моление епископ Поликарп поздрави баба Зинка с нейния стотен рожден ден и й пожела здраве, сили, бистър ум и дълголетие, та както досега, така и занапред да бъде пример за своите сродници и за жителите на с. Радуил за вяра и надежда, за любов и трудолюбие.
Негово Преосвещенство поздрави столетната рожденичка от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и й поднесе подаръци.
Думи на благодарност към епископа за посещението му в енорията по този достоен повод отправи иконом Николай Аршинков, който сподели и радостта си, че баба Лазарина навърши сто години, както и от това, че тя е благословение за всички.
На рождения ден на баба Лазаринка присъстваха нейни роднини и многобройно множество народ от селото, които с радост споделяха за жизнената Зинка, която бърза на всеки да помогне, всеки да подкрепи, на всеки да бъде опора във всичко. Хората споделиха, че няма за нея трудна, тежка или непосилна работа. Тя всичко върши, всичко постига и това е, защото носи Бога в сърцето си и се ръководи само от любов към Него и ближните.
Всички, присъстващи в храма, бяха поръсени за здраве и благословение и получиха по една иконичка за молитвен спомен от събитието, което ги беше събрало.
В гостната на храма беше организирана почерпка, приготвена бе торта със свещички с числото 100 за радост и утеха на стогодишната баба Лазаринка.

RELATED ARTICLES

Most Popular