Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаПрахоляци и боклук от разрушавана къща тормозят 10-ина семейства в центъра на...

Прахоляци и боклук от разрушавана къща тормозят 10-ина семейства в центъра на Дупница

  • Потърпевши: Местна фамилия събаря незаконно сградата

  • Няма нарушения, категорични са от общината

  • Община Дупница няма да бъде арбитър в междуличностни конфликти

Прах и боклук от къща, която се разрушава, тормозят няколко семейства от блоковете, намиращи се в съседство на имота на ул. „Иван Вазов” 25 в Дупница, в идеалния център на града. За проблема алармира един от живеещите в съседния блок, който настоя да не бъде цитирано името му, за да избегне задълбочаване на конфликта със своите съседи. Въпреки това той е внесъл официална жалба в деловодството на кметството. Човекът подчерта, че потърпевши са повече от десетина семейства, които обитават жилища в съседните на събаряната къща два блока (само в едната от тези сгради има 6 апартамента). Той твърди, че сградата се разрушава повече от месец и половина без разрешително, като по думите му са погазени изискванията за безопасност. Според него се действа незаконно. Посочи, че е дошъл в редакцията на в. „Вяра”, след като не получил съдействие от община Дупница, където са подавани сигнали. “Събаряната къща е на дупнишка фамилия. Те имат апартаменти в сградата срещу въпросния имот, намиращ на 50-ина метра от площад „Свобода” и Джамията.

Повече от месец и половина разрушават тази къща. Сградата почти е блъсната, без да е обезопасена, без нищо! Нито има мрежа, нито има улей! Всичко се хвърля надолу! Децата ни, ние минаваме покрай сградата и всичко отгоре пада върху нас. Всичките ни тераси и прозорци са в прахоляци! За двора да не говорим!

Подавани са сигнали – 2-3 пъти, от всички съкооператори до общината! Няма никакъв ефект! Отговарят ни, че е дадено предписание и че има внесен проект за безопасност. Казват ни, че се правят проекти, а през това време те продължават да си блъскат незаконно сградата! И в събота и неделя работят! Там има възрастни хора, пищят, не могат на терасите да излязат! Те не знаят какво да правят! В кооперацията има жена на легло, мъжът й е с инфаркт.

Никой не ги възпрепятства – да дойдат, да ги запечатат, да ги глобят, да сложат лента с печати, че не може да се разрушава, без да са направили проектите…

Лично аз два или три пъти подавах сигнал в общината! Преди една седмица се срещнах и с гл. инженер, който ми каза, че на него му се струва, че това е някаква комшийска свада! Няма свада! Няма съседски или фамилни конфликт! Няма такова нещо! Нямаме против, каквото искат да правят, ако искат – да бутат, ако искат – небостъргач да направят! Въпросът е, че ни съсипаха цялата сграда – там нито прозорец можеш да отвориш, нито на терасата можеш да сложиш нещо! Възпрепятстват ни излизането  от домовете ни! Ходих и при предишния областен управител, информирал съм и него! Той е запознат, но понеже се получи смяната, може би се прекъсна връзката с всичките писма, които съм пращал в общината!”, допълни потърпевшият. Той уточни, че обмисля да се обърне за съдействие към новия областен управител Катя Димитрова, която да препрати сигнала към РДНСК-Кюстендил.

„В община Дупница е внесено искане за разрешение за премахване на строежа с необходимите за целта документи. Главният архитект на община Дупница е поискал да бъде изготвен и внесен План за безопасност и здраве, какъвто е внесен и одобрен. Съгласно този план е изискано и да бъде осигурен технически ръководител на премахването, което е направено със сключване на договор и представен в община Дупница, тъй като именно той е отговорен за спазването на изискванията. Подавани са сигнали в община Дупница с мотив, че не се спазва този план, като всеки път е правена проверка, която не е установила подобни нарушения.

Също така община Дупница няма да бъде арбитър в междуличностни конфликти”, каза Христо Апостолов – пиарът на общината, откъдето потърсихме отговор на поставените въпроси.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular