Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаПредседателят на ОбС Костадин Костадинов: Водата в Дупница ще стане 2 лв.,...

Председателят на ОбС Костадин Костадинов: Водата в Дупница ще стане 2 лв., като напуснем ВиК асоциацията, дружеството дължи 1 450 000 лв.

„Ученическо хранене” с 14 000 лв. загуби за миналата година, „Дупница транс” с 3 287 лв. печалба

Дупница трябва да напусне на Асоциацията по В и К- Кюстендил (А В и К). Така Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще може да одобри бизнес плана на “Водоснабдяване и канализация – Дупница”, предвиждащ поскъпване на водата на 2 лв./ куб. м, и дружеството ще има възможност да се развива. Това посочи председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов на пресконференция, свързана със заседанието на местния парламент на 29 април, на което ще бъде разгледан отчетът на “Водоснабдяване и канализация – Дупница” за 2021 г. На сесията ще бъде упълномощен представител на община Дупница за участие в редовното заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ЕООД, което е насрочено за 3 май. В тази връзка Костадинов апелира представителите на Бобов дол и Кюстендил да подкрепят напускането на асоциацията от Дупница. На заседанието си в петък дупнишкият парламент ще разгледа и отчетите на „Ученическо хранене”, “Дупница транс” и “ГУМ – Дупница”. На пресконференцията председателят коментира състоянието на тези дружества и посочи, че най-тежко е във В и К.
„Констатираме загуба от около 309 000 лв. за 2021 г., с което задълженията на дружеството вече са около 1 450 000 лв. Дружеството е в изключително тежко състояние. Има и обективни, и субективни причини за това. Обективните причини са ясни – ниската цена на водата. Няма как с цена на кубик вода от 1,37 лв., която е от 2009 г., дружеството да може да се развива и да осъществява основната си дейност – да поддържа водоснабдителните системи. Не говорим да се инвестира, да се сменят тръби, това, което искат нашите съграждани. Истината е, че ние дори не можем да осигурим средства за заплати, за елементарни аварии, които все повече и все повече се увеличават. Ние действаме в тази посока. Знаете, много пъти сме говорили, но това, което подчертаваме всеки път на срещи – и в асоциациии, и в министерства, е, че Дупница няма време. Ние нямаме време. Затова настояваме най-вече да се намери механизъм бизнес планът на В и К- Дупница да бъде одобрен. Така ще можем малко да вдигнем цената, за да можем да обслужваме тези постоянни аварии и дори да погледнем малко напред, да подменим части от водопроводи – най-невралгичните точки. Цената ще стане 2 лв., няма да се увеличи много”, заяви Костадинов. И допълни: „От друга страна, общината ще се справи. Не искам да имате съмнения, ще се справим, каквото и да ни коства това. В и К -Дупница ще го бъде. Новият мениджмънт постоянно е подложен на контрол, постоянно сме в координация”.
Шефът на местния парламент подчерта, че на В и К са поставени 3 основни задачи – подобряване на инкасото, своевременно запълване на дупките по улиците, оставащи след ремонти за отстраняване на аварии, и предоставяне на информация относно намерения и дейности на дружеството.

„Запълването на дупките по улиците започва да се случва. Сключен е договор с фирма, която да изкърпи тези дупки, и така регулярно да продължи. Третото нещо е по отношение на оповестяването. Изрично сме поставили задача и управителката работи в тази посока, за да може гражданите да бъдат своевременно известени, на сайта да пише, всяка авария да се регистрира и контролира”, отбеляза председателят.

Стана ясно, че приходите за 2021 г. на В и К са 1 915 000 лв., при 1 885 000 лв. през 2020 г. , с незначително увеличение. Загубата от 309 000 лв. (при 109 000 лв. загуба за предходната година) се дължи на увеличението на цените на енергоносителите, горивата, материалите, завишението на минималната работна заплата, заради които са натрупани нови 200 000 лв. дългове.

За миналата година „Ученическо хранене” има приходи в размер на 449 000 лв., при 273 000 лв. за предходните 12 месеца. Разходите на това дружество са 463 000 лв., при 294 000 лв. за 2020 г. Загубата от дейността за годината е 14 000 лв. Огромният проблем на „Ученическо хранене” е, когато дружеството не работи. Загубата е твърде малка и ако през 2022 г. няма съществени локдауни, дружеството ще може да реализира една добра финансова политика и може би ще може да покрие част от задълженията. Дружеството не е в добро състояние, но не отива към фалит. Поне за момента не е застрашено неговото съществуване, коментира Костадинов.
По думите на председателя най-стабилно от споменетите дружества стои “Дупница транс”. „Дружеството в общи линии се справя с дейността си. Приходите са 76 649 лв., при 64 000 лв. за предната година. Имаме печалба 3 287 лв.”, отбеляза Костадинов. “Дупница транс” има задължения само към общината, която предоставя на дружеството автобусите и базата, която ползва.
Отчетът на ГУМ още не е представен.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular