Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградПротест! Служители на пътноподдържащи фирми блокираха Перник и Пиринско

Протест! Служители на пътноподдържащи фирми блокираха Перник и Пиринско

Недоволните настояват да получат парите си, искат оставката на министър Комитова

Пътноподдържащи фирми в Благоевградска област и Пернишко не са получили средствата за миналия зимен сезон и все още нямат задания за предстоящата зима. Спрени са и плащанията за текущи ремонти по републиканската мрежа и общинските пътища. Заради липсата на ясни срокове за разплащане от страна на държавата хората от пътностроителния бранш излязоха на протест. Служители на пътноподдържащите фирми в Благоевградско недоволстваха при пътен възел “Благоевград-юг”, който свързва автомагистрала “Струма” с главен път Е-79. В продължение на около час камиони на една от големите фирми в региона правиха обиколки в кръговото кръстовище, което извежда трафика от автомагистралата към главния път.
По думите им от пет месеца не са получавали възнаграждение за труда си. “Искаме си работата и парите, без пари не става, много трудно се преживява”, каза пред журналисти Александър Мутафчиев, който сподели, че е работник към една от пътноподдържащите фирми от петнайсет години.
Георги Гълъбов, който също е дългогодишен служител на фирмата, каза, че причината, която техният работодател посочва за забавянето на заплатите, е липсата на плащания от страна на Агенция “Пътна инфраструктура”. Протестиращите подчертаха, че протестът е мирен, но се надяват, че ще се обърне внимание на призивите им и скоро ще получат неизплатените си заплати.
Работници, производители и монтажници на мантинели блокираха за един час от 16,00 ч. до 17,00 ч. пътя между Перник и София на кръстовището в пернишкото село Драгичево. Недоволните настояха да получат дължимите им пари за свършената от тях работа. Четирикилометров участък по пътя Перник – София от с. Драгичево до границата на Пернишка област е ремонтиран от “Пътища Перник” ДЗЗД, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на областта.
Строителите се оплакват, че са си свършили работата, която не е заплатена. Според главния инженер Росен Миланов обектът е приет от Агенция “Пътна инфраструктура”, но не са преведени никакви пари от дължимите за ремонта на шосето 2,6 млн. лв., пише БТА. По думите му дружеството е извършило и множество други текущи ремонти на пътища в областта, за които не е получило нито лев. “На 12,7 млн. лв. възлизат неиздължените пари за построени от нас обекти”, твърди Миланов. Той уверява, че от тях 5,3 млн. лв. са фактурирани и въпреки това не са платени. Това довело до задлъжняване с ДДС от страна на дружеството. Според Миланов от март не са превеждани никакви пари на “Пътища Перник”, а от три месеца хората са без заплати. Сметките на дружеството са блокирани от НАП заради невнесени за два месеца осигуровки. “Използвали сме всички наши ресурси, дори теглихме кредити. Подведохме и фирми партньори, дължим пари на доставчици, дължим за осигуровки”, каза Миланов. Протестиращите поискаха оставката на министър Виолета Комитова.
Кметове на населени места и граждани се опасяват, че през зимата ремонтираният участък от трасето между Перник и София няма да може да се почиства, защото в този му вид в него не могат да влязат снегорини.
Към недоволните се присъединиха и жители на селата Кладница и Драгичево.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular