Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевград2 седмици след началото на учебната година! Хиляди ученици от Югозапада преминаха...

2 седмици след началото на учебната година! Хиляди ученици от Югозапада преминаха на дистанционно обучение

23 паралелки в училищата на територията на област Кюстендил се обучават дистанционно вследствие на карантиниране, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Заради заболели от Ковид-19 ученици и учители онлайн учат в 9 учебни заведения. Това са дупнишките училища „Евлоги Георгиев”, „Св. св. Кирил и Методий”, СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”, ПГ „Христо Ботев”, ПГ по транспорт и ПГХВХТ (бившето Тютюнево), СУ „Христо Ботев” – Бобов дол, СУ „Христо Ботев”- Сапарева баня, и ПГТ „Никола Йонков Вапцаров” – Кюстендил. В 3 от училищата в областта има ученици, чиито родители са предпочели дистанционното обучение като превантивна мярка срещу Ковид-19, въпреки че децата им са здрави. Това са ОУ „Марин Дринов” – Кюстендил, СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” – Дупница, и ПГТ „Джон Атанасов” – Кюстендил. Под карантина са 389 ученици и 29 учители. Най-голям е броят на карантинираните ученици, учители и непедагогически персонал в ПГТ „Никола Йонков Вапцаров” – Кюстендил. „Заповедите за обучение от дистанция, издадени за училища и детски градини, са валидни съгласно сроковете, определени от РЗИ-Кюстендил за карантина при Ковид-19. А заповедите за обучение от разстояние в електронна среда по желание на родителите и издадени от РУО-Кюстендил са със срок до края на извънредната епидемична обстановка в страната”, съобщи началникът на РУО Мая Стойчева. Според справката към 29 септември от 1338 души педагогически специалисти в областта 422-ма са със завършен ваксинационен цикъл. При непедагогическия персонал, наброяващ 597 човека, със завършен ваксинационен цикъл са 121. В инспектората няма информация за ваксинирани ученици.
Общо 12 паралелки от 10 училища в област Перник са преминали на дистанционно обучение заради карантина две седмици след започването на новата учебна година, показва проверка на „Вяра”.
„Това са общо 275 ученици от общо над 11 100 ученици в нашата област, които се обучават в паралелките от 2-ри до 12-и клас. Най-много са карантинираните в община Перник – 220 ученици. В община Радомир броят им е 20, в Трън – 18, а в Брезник са 17. Имаме и една група в детска градина в Перник, която е карантинирана, но не се обучава от разстояние. Има и такива ученици, чиито родители са предпочели онлайн обучението като превантивна мярка срещу коронавируса. Общият им брой е 27 и те продължават да се обучават електронно”, каза пред „Вяра” началникът на РУО-Перник Ваня Коконова.
В област Перник към момента има 21 учители с положителен тест за Ковид-19, които са карантинирани. Има и такива, които са в карантина в резултат на контакт със заразено лице: 4-ма учители в Перник и 2-ма от непедагогическия персонал, които също са от най-голямата община в областта.
В детските градини в област Перник няма педагогически специалисти с положителен тест за COVID-19. С вируса са диагностицирани само двама от непедагогическия персонал.
Ваня Коконова уточни, че към момента 60% от директорите, 34% от педагозите и 20% от непедагогическия персонал на училищата са ваксинирани.
Също така 28% от директорите на детските градини в Пернишко, 27% от учителите и 20% от помощния персонал са със завършен ваксинационен цикъл.
1300 пък е броят на учениците, които се обучават дистанционно на територията на Благоевградска област. Цифрите са от актуална справка към късния следобед на 29 септември.
„Към момента около 1300 деца от цялата област се обучават онлайн. В това число влизат учениците, които провеждат обучение в електронна среда, както и децата от подготвителни групи, за които има възможност да се провежда педагогическо взаимодействие в електронна среда. Уточняваме, че това не са болни деца и такива с положителен тест за Ковид-19. Става дума за карантинирани ученици предвид това, че техни съученици са с положителен тест. Имаме и към 60 ученици, при които има риск за заразяване на други хора или са си вкъщи по желание на родителите. Ситуацията е много динамична и броят на заразени и карантинирани постоянно се променя.
Процентът на ваксинираните учители и непедагогически персонал на територията на областта е някъде около 30%, какъвто е и процентът на гражданите на Република България, които са си поставили ваксина”, коментира Методи Попов, който е началник-отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” към РУО-Благоевград.

Екип ВЯРА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular