Monday, May 20, 2024
HomeРегионПерникПротест срeщу повишаването на такса „смет” в Перник

Протест срeщу повишаването на такса „смет” в Перник

Десетина жители на пернишки села се събраха на мирен протест пред сградата на община Перник. Те изразиха недоволство срещу решението на местния Общински съвет за необоснованото според тях повишение на такса „смет” за селата в общината и в Батановци. През декември миналата година Общинският съвет реши да бъде увеличена такса „смет” в пернишките села от 2,25 промила на 19,06 промила от данъчната оценка на имотите. Налогът за жителите на гр. Батановци ще се формира върху 19,5 промила.
Такса „смет” е несправедливо завишена в селата, заявиха недоволните. Те посочиха, че има улици, в които изобщо не влиза сметопочистваща техника. Не се мият улици, не се коси, боклукът се събира веднъж седмично, а през зимата и по-рядко, посочи Георги Чернев пред БТА. По думите му в селата вече хората плащат над 200 лв. такса „смет”, независимо колко боклук генерират и дали изобщо услугата се изпълнява в района, в който живеят.
В Административен съд – Перник се води дело срещу повишаването на такса „смет”. Следващото заседание е насрочено на 26 май. Тогава жители на селата отново ще протестират, каза Чернев.

RELATED ARTICLES

Most Popular