Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградРазпространяват фалшиви призовки от благоевградската полиция, дупничани с пратки от мнима Поща

Разпространяват фалшиви призовки от благоевградската полиция, дупничани с пратки от мнима Поща

Фалшиви електронни писма са получили жители на Благоевградска област от името на МВР. От Областната дирекция призовават гражданите за бдителност.

“Във връзка със сигнал от гражданин, че по и-мейла си е получил писмо, озаглавено „Призовка за съд“, а при отварянето му то е илюстрирано с логото на главна дирекция на МВР, с подпис на съответния директор, от полицията уточняват, че това е СПАМ. В съдържанието е посочено, че веднага трябва да се отговори на адреса на подателя, в противен случай ще следва тежко наказателно преследване”, пишат в съобщението на ОДВМР-Благоевград. От полицията уточняват, че във времето са получавани сигнали за такъв тип писма, адресирани от името и на други структури на МВР. Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни съобщения те да се игнорират от получателя, да се маркират като СПАМ, както и да не се изпращат пари след комуникация в интернет с непознати. От МВР предупреждават още да се избягва отварянето на писмата, защото това може да крие риск и за техните електронни устройства. Напомняме, че и-мейлите на вътрешното ведомство, както и на останалите институции, задължително съдържат разширението „bg“.
По същото време жители на Дупница алармират, че от няколко дни са бомбардирани от фалшиви мейли с подател Български пощи. Съдържанието на писмата е свързано с покана за получаване на пратка от пощенски клон. За целта обаче се изискват данни за име и номер на личната карта. Писмата носят логото на най-стария съобщителен оператор на територията на България.

Само преди седмица десетки дупничани изпищяха и от хакерски набези на профилите им във фейсбук. Потърпевши разказаха как са останали без лични и фирмени профили след като преди това на стените им са публикувани клипове с ужасяващо съдържание на убийства от джихадистки групировки.

Сред пострадалите бе и детско заведение в Дупница, където освен с профилите бе злоупотребено и с електронната поща на администратора. Тя бе разбита, а според потърпевшите, последното влизане показва влизане от IP във Виетнам. В резултат профилите на пострадалите са блокирани, а вложените средства в реклама са отишли на хаос.

RELATED ARTICLES

Most Popular