Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаДупничанин пропищя от набези на съседски животни в Усойка

Дупничанин пропищя от набези на съседски животни в Усойка

Васил Велидолски: Искам оставката на кмета Крум Маринов

Дупничанин пропищя от набези на животни на съсед в бобошевското село Усойка. Васил Велидолски е убеден, че съседът му системно пуска козите си в неговия двор, в който отглежда овошки.

„В случая, заради който се обърнах към институциите, козите бяха в моята черешова градина. Тя е 15 дка и няма как да я оградя, а и не знам овощна градина да се огражда. Само това, че изгоних животните, спаси овошките, които по това време цъфтяха. Ако се бях забавил, реколтата беше обречена. Затова се обърнах към институциите, но те си прехвърлят топката“, каза Велидолски. Той предостави на редакцията и копия от жалбите, които е пускал до началника на Районното управление на полицията в Дупница  и кмета на община Бобошево.

„На 18 март тази година посетих имота си в с.Усоѝка, намиращ се  на ул. „Свобода“N 5,като в черешарника зад къщата заварих отново козите на съседът ми. В същото  време тоѝ стоеше в източната страна на имота и наблюдаваше. Имало е случаи, когато съм го предупреждавал да не допуска навлизането на животните в имота ми. Отговарял ми е: „Аз им викам да не влизат, но те влизат“. Всичко това ми дава основание да мисля,че ги е пуснал нарочно.  За това си деяние е предупреждаван два пъти писмено  – веднъж от МВР – Дупница,  и два пъти от община Бобошево, но явно игнорира и мен, и служителите. Само навременната намеса от моя страна  в този момент предотврати щети по овощните дръвчета, чийто плод за тази година козите не успяха да унищожат“, заяви Васил Велидолски.

В жалбите си от 20 март той моли шефа на полицията и кмета на община Бобошево да вземат сериозно отношение по въпроса и виновникът да бъде санкциониран, тъѝ като в предишните случаи не е имало адекватно отношение. Жалбоподателят уточнява, че за това, което пише, има свидетел. Това е Валентин Рударски от с . Дрен, коѝто при нужда ще се отзове да удостовери  факта.

Факсимилета от документите, касаещи случая

Велидолски предостави и копие от постановлението на дупнишкото отделение на Районната прокуратура в Кюстендил, с което е отказано образуване на досъдебно производство по преписката. Както и отговора на община Бобошево във връзка с инцидента.

От постановлението на държавното обвинение, подписано от прокурор Даниела Йорданова, става ясно, че при проверката действително е установено, че козите на съседа са били в имота на Велидолски. Посочва се още, че щети не са  констатирани. Както и че животните са се озовали в имота, описан от Билярски като пустеещ и разграден, след като са подплашени от кучета. В документа е записано още, че по думите на Билярски „не са били извършени умишлени действия с цел увреждане на имущество на жалбоподателя“. Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство заради липса на данни за извършено престъпление от общ характер, което да е от нейна компетентност, става ясно от подлежащото на обжалване постановление.

„В постановлението от прокуратурата цитират чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на селскостопанското имущество. Той гласи, че на този, „който неправомерно влиза или преминава, или пуска животни през селскостопански земи с посеви, трайни или цветни насаждения, като с това причинява вреди на селскостопанско имущество, се налага глоба от 100 до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Посочват също, че съгласно чл. 8, ал. 1 от същия закон „кметовете на общините организират, ръководят и контролират опазването на селскостопанското имущество на територията на общината“. Само че от общината ми отговарят, че на 29 март са направили проверка, при която в имота не е имало кози. Проверяващите не са установили и следи от стъпки от копита на животни“, заяви Васил Велидолски.

Дупничанинът е потресен от реакцията на общинската управа в Бобошево и иска оставката на кмета Крум Маринов.На 1 юни Велидолские изпратил писмо на кмета Маринов. В него пише: „Г-н Кмете, задавам си въпроса дали цялата администрация, заедно със зам. -кметовете е некомпетентна и неграмотно лъже, или само някои от Вас???От Вашия официален  отговор  на моята жалба безцеремонната лъжа се откроява явно! Прочетете първо моята жалба! Второ отговора от прокуратурата? Там недвусмислено съседът ми казва, че сами са отишли, защото е било отградено,а не, че не е имало изобщо? Или ще кажете,че самият тоѝ лъже да се оклевети сам себе си?

Г-н Кмете, трябваше да предположите, че ще сезирам и други органи, след като предните два пъти не обърнахте внимание въобще …Аз вече си мисля, че наистина явно лицето е под вашата протекция, след като един ден ми каза, цитирам,: ….„ не разбра ли,че нищо не може да ми направиш, кмета е моѝ човек…“.Вие ми отговорете на този въпрос, така ли е??

Г-н  Кмете, още един път доказвате, че вие защитавате този или онзи, вероятно изпълнявате желания на едни или други и единственото, което не правите, е да си изпълнявате преките служебни задължения…Подаѝте оставка…половината жители на общината искат това. Ще направите добро и на себе си, и на жителите!!!“

Велидолски признава, че това е поредният му конфликт със съседа, когото преди няколко години осъди за клевета. Крум Маринов не бе открит за коментар, той запазва правото си на отговор.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular