Thursday, May 23, 2024
HomeРегионДупницаРИК-Кюстендил остави без разглеждане жалбата на Радослава Чеканска, измива си ръцете с...

РИК-Кюстендил остави без разглеждане жалбата на Радослава Чеканска, измива си ръцете с ЦИК

Може ли да има неизбрани депутати в парламента, питат избирателите

Районната избирателна комисия в Кюстендил остави без разглеждане жалбата внесена от кандидата за народен представител Радослава Чеканка от ГЕРБ –СДС, чрез която е поискано повторно преброяване на резултатите от СИК № 104800060, заради допусната грешка в протокола от страна на членовете на комисията. Припомняме, че три дни по-рано седемчленната комия в Баланово сезира РИК и ЦИК  за това, че са допуснали грешка при нанасяне на броя на получените преференции на двама от кандидатите. Заради допуснатия гаф , преференциите дадени в Баланово за дупничанката Радослава Чеканска са отишли в полза на кюстендилската адвокатка Михаела Крумова.В резултат на това Крумова се нареди на челно място по брой получени преференции в област Кюстендил. В  мотивите на комисията да не уважи жалбата на Чеканска и да пренебрегне вотът на гласоподавателите в Баланове е , че за да извърши желаните от жалбоподателката действия, а именно повторно преброяване на подадените бюлетини, е необходимо РИК 10- Кюстендил да има достъп до изборните книжа, какъвто достъп не е налице, тъй като достъпът до запечатаните изборни книжа и материали, и до помещението където те се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК в присъствието на длъжностни лица от общинската администрация, определени със заповед на кмета на общината/района по реда на решение № 1244-МИ от 30 септември 2019 г. на ЦИК.

Комисия счита, че дори изложените обстоятелства в жалбата Радослава Чеканска да отговарят на действителността липсва законова възможност РИК 10- Кюстендил да извърши исканите с жалбата действия. Същото е можело да се извърши преди приемане на протокола Районната избирателна комисия, се казва в мотивите. На практика комисията оставя жалбата без разгреждане, като я препраща за разглеждане към Централната избирателна комисия.

Според запознати с начина на работа на ЦИК , най-вероятно членовете на централната комисия също няма да вземат окончателно решение и ще препратят жалбата към Конституционни съд. Така заради допусната грешка, която не може да бъде своевременно проверена и корегирана е възможно в парламента да бъде кандидат, който реално не е спечелил.

Темата със сгрешения протокол на комисията в Баланово повдигна много въпроси, извън казуса Раодослава Чеканска-Михаела Крумова. Първият касае факта, че за членове на комисии се допускат недостатъчно обучени хора, без познания за  изборния процес и законодателство. Второто е, че дори да бъде направена явна грешка, очевидно РИК и ЦИК не могат или не искат да реагират адекватно и да носят отговорността, с която са натоварени и овластени. В задачата се пита, какво би се случило, ако не ставаше въпрос за 24 преференции, а за 2 400 сгрешени преференции в нечии протокол? Коя е институцията, която може да реагира адекватно при подобен казус? Ако това е единствено Конституционният съд, то това означава, че в продължение на година и повече в парламента може да бъде човек, който въобще не е избран, само защото няколко почерпени приятели са писали грешни цифри върху изборните книжа.  Дали тогава РИК и ЦИК ще реагират по същия начин или щеше да бъде търсено друго решение? Значи ли това, че комисиите реагират според обстоятелствата, а не според тяхната компетентност и законовите основания ? Все въпроси, които едва ли ще получат отговор в срок, задоволяващ жителите на Баланово, които са категорични, че вотът им е подменен, както и че едва ли другият път ще гласуват въобще. Недоволство има и сред дупничани, които смятат, че това е поредният случай, при който техен съгражданин може да остане извън сградата на Народното събрание, за сметка на друг, за когото никой не е гласувал. И ако това са демократично проведени избори, къде тогава са институциите, отговорни за спазвянето на закона и правата на гражданите?

 

RELATED ARTICLES

Most Popular