Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесРотарианци от Дупница подслониха няколко семейства на бежанци от Украйна

Ротарианци от Дупница подслониха няколко семейства на бежанци от Украйна

Местният Ротари клуб се включи в кампанията „Купи и Дари”, събира помощи в 3 магазина

Ротари клуб –Дупница участва активно в кампанията на ротарианците в България за подпомагане на пострадалите от военния конфликт в Украйна семейства, дошли да пребивават на територията на страната ни. На 11 март дупнишките ротарианци, заедно със съмишлениците си от 90 Ротари клуба, 29 Ротаракт клуба и 42 Интеракт клуба в България (Ротари Дистрикт 2482), се включиха в национална инициатива „Купи и Дари“ в помощ на пострадалите от войната. В Дупница помощи се събират в магазините „Кауфланд”, ТОП Маркет и „Адела”, където са поставени колички за събиране на хранителни продукти и хигиенни материали.

„В нашия град има около 40 бежанци от Украйна, на които помагаме. Петима членове на клуба подслониха украински семейства с деца, на които се опитваме да помагаме по всякакъв начин. Събрахме пари, за да можем да реагираме незабавно и да сме полезни във всеки момент, в който се наложи. Заделяме от събраната сума и им предоставяме за лекарства и за всичко, което е необходимо. Това са много достойни хора, които усещат доброто ни отношение, разказали са на свои близки и приятели, че са добре приети и се очаква в Дупница да пристигнат още бежанци. В случая не става въпрос нито за политика, нито за нещо друго, а за жестока хуманитарна криза и ние реално помагаме при разрешаването на възникнали проблеми”, коментира президентът на клуба Николай Златарски. Концепцията на кампанията „Купи и Дари“ е в приканването на гражданите да отделят продукт от своите покупки или да закупят нещо допълнително, което да оставят в специално обозначените колички в следкасовата зона на определени магазини-партньори, подчертават организаторите на акцията.

Сред нужните артикули са консерви с готова за употреба храна, дълготрайни продукти, детски пюрета и пелени, хигиенни материали и др.

Членове на Ротари клубове и доброволци ще информират клиентите в магазините за каузата, ще събират и описват даренията в складови помещения. Част от събраните продукти ще бъдат предоставени на настанените вече украинци и бесарабски българи. Друга част от даренията ще бъдат споделени към партньорски хуманитарни организации, които също се грижат за бедстващите в пределите на нашата държава и извън нея.

Ротари клубовете в цялата страна предоставят възможност и за парични дарения за закупуване на нужните стоки чрез банков превод, набират и доброволци. Повече информация за кампанията може да бъде открита на линка: https://campaign.rotarybg.club.

Инициативата ще продължи до 27 март.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular