Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаРутинно изследване на РЗИ смути жителите на Самораново

Рутинно изследване на РЗИ смути жителите на Самораново

Регионалната здрава инспекция в Кюстендил провежда поредица от профилактични паразитологични изследвания.  Д-р Илияна Кръстева, директор на “Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Кюстендил посочи, че става въпрос за рутинни изследвания на местното население. В тази връзка е започнало изследване в село Самораново, което касае заболяването Аскаридоза. Това е предизвикало коментари в социалните мрежи и сред местното население, които не отговарят на истината и на целите на предприетото изследване.

“Става въпрос за рутинно изследване на 10 % от населението в ендемични за това заболяване населени места. Това са около двайсетина населени места на територията на областта, които подлежат на такъв паразитологичен контрол“, каза д-р Кръстева. По думите й това изследване продължава пет години. Изследват се хора, почви, зеленчуци, плодове, води – канални и питейни. В случай, че не се открият съответните паразити – населеното място се снема от отчет.

До момента няма изолирани паразити. Дори и да се открие конкретното заболяване, то се лекува в рамките на няколко дни. Д-р Кръстева посочи, че село Самораново не е единственото. Тя посочи, че в село Копиловци, община Кюстендил изследването теме вече трета поредна година./Focus

RELATED ARTICLES

Most Popular