Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСамоковКурортът Мальовица - Врата към природен парк Рила, която е отворена целогодишно

Курортът Мальовица – Врата към природен парк Рила, която е отворена целогодишно

Мальовица е приказно кътче, което едва ли ще ви омръзне, дори да не карате ски.

Мальовица не е единствено ски курорт. Мальовица е вратата към едни от най-невероятните кътчета в природен парк Рила, която предлага десетки възможности за разходка през всеки сезон – от активно практикуване на зимни спортове и дори колело през тежки или по-леки планински преходи до абсолютен релакс в модерен хотел и всичко това в прегръдката на природата и на чист планински въздух.

Мальовица е на малко повече от час път от София, което позволява, както еднодневна разходка, така и няколкодневно приключение или зареждаща ваканция сред тишината на природата.

Предложенията за различни дейности и занимания в и около развиващия се курорт Мальовица са много. Ще ви представим само няколко идеи с главен акцент върху красотата на природата, която е основната атракция тук.

Мальовишкият дял на неповторимата Рила според много планински изследователи е едно от най-красивите кътчета в България.

Централната част на курорта Мальовица се намира в местността Меча поляна, където е и входът на природен парк Рила. От емблематичната поляна тръгват и въжените линии, там се намира и хотелската част.

Можете да отпиете от любимото си питие, гледайки към величествения връх от поляната или да хапнете вкусни местни ястия.

Можете и да усетите тръпката „Мальовица“ в целия и блясък, впускайки се в някои от десетките планински маршрути. Най-лекият е до едноименната хижа Мальовица, до който пътят е около час и е по силите на всеки, а там чаят и обядът са с още по-хубава гледка. Приятен вариант за пикник е да се слезе в долината на Мальовишката река, а авантюристите могат да се отправят, както към емблематичния връх, така и към известните пътеки до Рилския манастир и Седемте рилски езера. Ентусиастите могат да се насладят и на още десетки маршрути с различна трудност, водещи до близки местности, върхове и езера. За тях са задължителни надеждните обувки и екипировка. Трябва да се има предвид, че теренът на много места е каменист и стръмен, но гледките си заслужават всяко усилие.

Един от приятните по-леки маршрути в района на Мальовица е до Йончевото езеро, кръстено на самоковския художник Христо Йончев-Крискарец. От Меча поляна до езерото без камъни и с два малко по-стръмни участъка се стига за около 2 часа. Маршрутът, по време на който се откриват невероятни панорамни гледки към Рила, е разнообразен, минава през гора и река.

Бижуто на този дял на Рила е Страшното езеро, но за да се стигне до него се преминава камениста местност и няколко по-стръмни изкачвания. Името му е свързано с художника, който заварен от буря, тръгнал надолу а на въпрос къде е бил, отвърнал „На страшното езеро“.

Село Говедарци се намира между Самоков и курорта Мальовица. Там се намира известната чешма наречена „Изворът на любовта“. Легенда гласи, че водата бликнала в чест на любовта на цар Фердинанд към местна мома Местните вярват, че който отпие от извора, среща любовта. От село Говедарци най-лесният преход е до небезизвестната хижа Мечит.

Друго живописно място по същия път, но близо до село Бели Искър е едноименната екопътека, която е изключително живописна и е осеяна с мостчета, които криволичат ту от едната, ту от другата страна. Екопътеката е подходяща за начинаещи планинари и потапя всеки посетител в едно невероятно горско царство. Минава се за около 2 часа и половина.

Връх Мусала или иначе казано най-високият връх не само в България, а и на Балканския полуостров също е в района. До него може да се стигне по-лесно с кабинковия лифт до Ястребец и кратък преход или изцяло пеша, което е предизвикателство за по-сериозните авантюристи.

За любителите на културните и исторически забележителности вариант за спокоен следобед е дворецът Царска Бистрица, находящ се на 35км от курорта Мальовица. Бившата резиденция на цар
Фердинанд и цар Борис Трети е изключително интересно място с хубав парк, стара водна електроцентрала и малък музей.

Районът около курорта Мальовица е отлично място за всеки, който иска да си открадне моментни сред природата целогодишно.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular