Monday, May 20, 2024
HomeНовиниСвятСамолет с 65 украински военнопленници се разби в Русия

Самолет с 65 украински военнопленници се разби в Русия

Самолет Ил-76 на въздушнокосмическите сили на Руската федерация се разби в руската Белгородска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. Всички на борда са загинали, причините са в процес на разследване.

Инцидентът е станал в сряда около 11 ч. московско време при изпълнение на планов полет. В самолета е имало 65 украински военнопленници, които са били транспортирани за размяна, 6 души екипаж и 3 лица, придружаващи военнопленниците, посочиха от руското министерство на отбраната.

Към мястото на катастрофата се отправи комисия на въздушнокосмическите сили на Русия, за да установи причините за инцидента.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че засега не може да коментира информацията за падналия руски самолет, предаде ТАСС.

“Всички на борда на самолета са загинали”, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в своя Telegram канал, който първи съобщи за падането на самолета и обяви, че отива в района.

Снимки: Социалните мрежи

Самолетът е паднал на 5-6 километра от село Яблоново в Корочански район на Белгородска област.

“Няма разрушения в селото”, съобщи пред ТАСС отец Георги, настоятелят на църквата “Димитрий Солунски” в Яблоново. “Храмът не е пострадал по никакъв начин при падането на самолета. Нищо не е пострадало в селото, паднал е зад селото, в полето, на около пет-шест километра”, каза той.

В социалните мрежи се завъртяха видеа, показващи самолет да пада почти отвесно, преди да последва голям взрив, а после над мястото да започнат да се издигат пламъци и гъст черен дим.

В небето е заснета и следа от система за противовъздушна отбрана, която може да е ударила Ил-76. В небето е заснета и следа от система за противовъздушна отбрана, която може да е ударила Ил-76.

В небето е заснета и следа от система за противовъздушна отбрана, която може да е ударила Ил-76.

Председателят на долната камара на руския парламент – Държавната дума, Вячеслав Володин, обвини Киев, че е свалил самолета с американски или германски ракети.

“Те убиха във въздуха собствените си военни, докато техните майки, техните деца ги очакваха”, заяви Володин в пленарната зала на Държавната дума. “Те свалиха нашите пилоти, които изпълняваха хуманитарна мисия”, добави председателят на долната камара на руския парламент, според когото самолетът е бил поразен от американски и германски ракети.

Володин заяви, че Държавната дума подготвя обръщение към САЩ и Германия във връзка с падането на самолета, като в него ще се поиска изясняване какви ракети може да са причинили падането на самолета Ил-76 в Белгородска област. Володин поръча на председателя на комисията по отбраната в Държавната дума Андрей Картаполов да подготви това обръщение.

По думите на Картапалов “самолетът е бил свален от три ракети Patriot или Iris-T”, а Киев е знаел за предстоящия обмен и метода за транспортиране на военнопленници до мястото му.

“Нека подготвим обръщение към Конгреса на САЩ и германския Бундестаг, за да могат депутатите най-накрая да видят кого финансират и на кого помагат. Това е нацисткият режим. Те трябва да осъзнаят своята отговорност, а депутатите трябва да ги отстранят”, заключи Володин.

Междувременно Укринформ съобщи, че падналият самолет е транспортирал ракети С-300. Агенцията посочва, че за злополуката първоначално е било съобщено в руски канали в “Телеграм”, а след това информацията е била потвърдена от въпросния източник, който е от украинските въоръжени сили.

Агенцията посочва, че за злополуката първоначално е било съобщено в руски канали в “Телеграм”, а след това информацията е била потвърдена от въпросния източник, който е от украинските въоръжени сили.

Русия изстрелва този тип ракети срещу Харковска област и други райони по-близо до границата, отбелязва украинската новинарска агенция.

Украинските военновъздушни сили все още не са коментирали информацията за катастрофата, като само казаха, че предстои да бъде публикувано изявление.

Укринформ припомня, че през последния ден силите на руските нашественици са обстреляли 20 населени места в Харковска област, включително град Харков, и са изстреляли ракети С-300 от Белгородска област.

Русия от началото на офанзивата си в Украйна преживя няколко самолетни катастрофи с военни самолети, посочва Франс прес.

Украйна в миналото е сваляла руски самолети, допълва френската новинарска агенция. Украйна например преди две седмици пое отговорност за свалянето на руски шпионски самолет A-50 и за разрушаването на руски боен самолет Ил-22.

А през август самолет, с който пътуваше ръководителят на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин от Москва за Санкт Петербург, се разби и загинаха както Пригожин, така и негови най-близки съратници. Тогава катастрофата стана няколко седмици след краткотраен бунт на “Вагнер”. След тази нея руските власти отрекоха да имат каквото и да е отношение към инцидента и казаха, че самолетът може би се е разбил, защото пътниците в него може да са взривили граната на борда му, припомня Франс прес.

RELATED ARTICLES

Most Popular