Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниСвятСЗО призова за международни усилия за овладяване на маймунската шарка

СЗО призова за международни усилия за овладяване на маймунската шарка

 

Втори пациент с маймунска шарка е починал в Испания

Световната здравна организация призова за международни усилия за овладяване на маймунската шарка.
Заболяването вече се е разпространило в 78 страни, а днес Испания обяви втори смъртен случай. И двамата починали са млади мъже, като резултатите от аутопсията се очакват. Според испанските здравни власти в болница се лекуват 120 души с това заболяване.
Испания е една от най-засегнатите страни от вълната на разпространение на маймунска шарка извън Африка, обхванала повече от 18 хиляди души по света.

Първи смъртен случаи при заразен с вируса бе регистриран в четвъртък и в Бразилия, като пациентът е имал и друго тежко заболяване.
С продължаващото разпространение на маймунската шарка в Европа може да се очакват и други случаи с фатален край, заяви Катрин Смолууд от Европейския офис на Световната здравна организация. Тя обаче уточни, че при повечето случаи заболяването преминава без да се налага специално лечение.

Над 16 000 случая на маймунска шарка са отчетени в 78 страни и региони. Това сочат данни на Световната здравна организация, която преди седмица обяви епидемията за “глобална извънредна ситуация” от най-високо ниво на тревога.
Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което води до треска, обрив и подути лимфни възли.
Говорителят на СЗО Маргарет Харис сравни вируса с Covid-19.
“Това е много различен вирус от Covid-19. От една страна, той се предава при много близък контакт, докато Covid-19 се предава по въздуха и е много вероятно да се заразите, когато сте сред много хора, в затворено помещение с лоша вентилация. Формата на предаване е много различна, но вече има случаи в над 78 страни. Ето защо трябва да вземем мерки сега, за да предотвратим пандемия.”
На фона на бързото разпространение на вируса в Съединените щати Ню Йорк и Калифорния обявиха маймунската шарка за непосредствена заплаха за общественото здраве.
Вчера Испания и Бразилия регистрираха първите смъртни случаи, свързани с маймунската шарка, извън Африка. В Испания са потвърдени близо 4300 случая, в Бразилия – над 5000.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular