Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаСоциалистите наредиха листите! Червен милионер води кандидатите на социалната партия в Кюстендилско

Социалистите наредиха листите! Червен милионер води кандидатите на социалната партия в Кюстендилско

  • Корнелия спусна финансиста Николай Каварджиклиев на мястото на номинирания в района д-р Иван Ибришимов

  • На последните избори ударихме дъното, сега копаем под него, прогнозират от електората на БСП

Корнелия Нинова отново попари надеждите на червените в Кюстендилско за спечелване на мандат в предстоящите парламентарни избори. Националният съвет на БСП спусна за водач на кандидатдепутатската листа старозагорецът Николай Каварджиклиев, който измести номинираният за първото място от района д-р Иван Ибришимов.

Нинова отново не се съобрази с желанието на собствените си низови структури и позиционира на челното място червеният милионер, бивш изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” и кандидат за управител на БНБ (Българска народна банка) Николай Каварджиклиев.

Само до преди няколко дни Областният съвет на БСП се обедини около кандидатурата на бившия народен представител от Столетницата д-р Ибришимов. Всички низови организации в 9-те общини единодушно гласуваха твърдо в подкрепа на дупнишкия стоматолог.Направиха го с надеждата, че това е единствената възможна номинация, която би могла да спечели мандат за червените в Кюстендил.

Изкусали горчивата попара от последния парламентарен вот, червените повярваха на призивите за смирение в партията и решиха, че с демонстрация на единност този път ще склонят Нинова да се надскочи и да покани отново в редиците си наследствения зъболекар и партиец. Въпреки уверенията им обаче, че това е единственият шанс да не останат отново без депутат в областта, Нинова остана непреклонна.

Тя предпочете да заложи на парашутист за региона в лицето на червения богаташ, но не и да преглътне собственото си его и честолюбие, подавайки ръка към избрания от съпартийците си Ибришимов.

„Тази жена се води единствено от личните си интереси. Готова е по всяко време да жертва партията, но не и да направи компромис. На последните избори ударихме дъното, след като за първи път останахме без депутат, сега копаем под него”, коментираха подредбата на листата разгневени социалисти в Дупнишко.

Не по-малко дебати предизвика номинацията на Каварджиклиев и в областния град Кюстендил, където също не приемат решението на Националния съвет на партията.

„Не приемаме за нормално кандидатите за водачи да се гласуват анблок, без дебати за съответните региони. Нямаме нищо против личността Каварджиклиев. Той има безспорни качества, но кандидатурата му няма връзка с региона, което практически го прави неизбираем”, коментираха червените в града под Хисарлъка.

Никой от социалистите не вярва, че  д-р Иван Ибришимов би приел оферта в листата, която е различна от водаческото място. Те виждаха шанса си за оцеляване във варианта, в който Нинова да кандиса. И въпреки упреците на местния стоматолог към нейните лидерски качества, да се съобрази с решението на местните структури.

Тя обаче не се пречупи и остана твърда в позицията си да изблъска в ъгъла нарочените лично от нея за предатели. Така Нинова си направи и предварителната застраховка именно срещу успех на стоматолога, което би и коствало да признае собствените си грешки през годините, както и да избегне евентуални конфликти в бъдещата парламентарна група.

С издигането на външна за региона кандидатура, Нинова се стреми да избегне още един предстоящ конфликт по време на изборите-този в Дупница. Червената лидерка е напълно наясно, че в местната структура зреят тежки скандали и е въпрос на време в партията да се самовзривят. Причината е ясна и на „Позитано”, откъдето също са крайно разочаровани от действията на новоизбрания кмет от БСП Първан Дангов.

Голяма част от членовете и дори собствените им съветници в местния парламент се чудят как да запазят баланса и да скрият срама от позорните действия на червения кмет. Нинова добре преценява, че бъдещият разкол в Дупница е неизбежен и побърза да замете конфликта под черджето на партията. Поне докато отминат изборите… По тази причина и предпочете външния за вътрешните противоречия в БСП Николай Каварджиклиев от Стара Загора.

Кой е Николай Каварджиклиев?

Николай Каварджиклиев е роден на 12 декември 1968 г. в Стара Загора. Магистър е по „Финанси и кредит“, със специализация „Банково дело“ на УНСС-София от 1992 г.

Притежава богат опит в управлението на банки, включително европейски, и големи финансови институции. Ценното е, че експертизата му се разпростира както върху публичния, така и върху частния сектор, което обхваща цялата дейност на институция като Българската народна банка.

Професионалната му кариера започва през 1993 г. в Банка ДСК АД като банков експерт. От 1997 г. до 1998 г. е регионален директор на Банка ДСК АД. В периода януари 1999 г. до октомври 2000 г. е изпълнителен директор и член на УС в ДСК Банк АД. Освен това е бил член и на УС на Булстрад ДСК-Живот АД. След това е бил директор Банкиране на дребно в КБ Хеброс АД (октомври 2000 г. – септември 2001 г.) и изпълнителен директор и член на УС на КБ Биохим АД.

От септември 2002 г. до март 2005 г. е прокурист в ДЗИ АД. Заемал е и позицията старши съветник в EQUEST Investment fund (март 2005 – март 2006 г.), член на УС на Летище София (2005-2009 г.). Преди да бъде изпълнителен директор и член на УС на Уника АД и на Уника Живот АД (януари 2010 г. – декември 2022 г.), е работил като кънтри мениджър за България в най-голямата австрийска застрахователна компания Уника интернешънъл, Виена (ноември 2005 – декември 2009 г.). От януари 2021 г. до 17 януари 2023 г. е член на Надзорния съвет на Уника АД.

В периода от 2 март 2022 г. до 22 август 2022 г. е изпълнителен директор и член на УС на ДФ „Земеделие“.

Бивш кандидат на БСП за управител на БНБ. Каварджиклиев е милионер и колекционер на автомобили, известен с огромния си автопарк.

RELATED ARTICLES

Most Popular