Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионБанскоСпасиха бедстваща туристка с травма в Рила и 17-годишна с алергична реакция...

Спасиха бедстваща туристка с травма в Рила и 17-годишна с алергична реакция в Пирин

Тежка, 12-часова нощна акция в Рила проведоха планински спасители от отряда в Благоевград. Те извели от високата част на Дългия рид бедстваща млада жена с травма на ръката след падане в труден каменист терен. В акцията са участвали Георги В. Ботев, Илиян Чипов и Георги Г. Ботев, а останалите спасители от отряд Благоевград са били в готовност да се включат.

От поста на ръководителят на отряда Георги В. Ботев става ясно, че туристката е била в планината напълно неподготвена за планински преход.

„Има в Рила планина един Дълъг рид, по който всяка година се „препъват“ различни хора и имат нужда от помощ. Има едни други хора, които също тичат по ръба, за да ги изваждат от тежката ситуация, в която са попаднали.

И това е вече цели деветдесет години, откакто съществува Планинска Спасителна Служба.

Вчера за пореден път трима от отряд Благоевград в 12 часова нощна акция изведохме от високата част на Дългия рид бедстваща млада жена. Вероятно поради празника на Спасителите времето беше с нас и жената се беше разминала „само“ с травма на ръката, след изгубване и лошо падане в труден каменист терен.

Разбира се, че беше без фенерче, топли дрехи, добри обувки шише с вода и беше тръгнала съвсем самичка.

То вече всички така правят. Смели хора ! А ние с червените дрехи винаги сме в група. Няколко на терен и другите от отряда в готовност, да се включат на помощ.

И на сутринта … на работа!

От джипа – в къщи за преобличане и бегом, че закъсняваш. Разбира се, че можеш да си вземеш ден от платената отпуска или от неплатената.

Избираш и действаш! Нали си доброволец.

И пак си усмихнат, защото си помогнал още някой да оцелее.

А онези – законотворците още пълзят с папките някъде из Дългия рид на коридорите! Пълзят по него, а едни табели им сочат, че е някъде напред“, пишат от ПСС.

Животоспасяваща акция в Пирин проведоха и планинските спасители от ПСС-Банско. Те са помогнали на момиче с алергична реакция, вследствие на ухапване от насекомо. Инцидентът се случва високо в планината, в района на връх Вихрен.

„Днес се е провела акция по спасяването на седемнайсетгодишно момиче, ухапано от насекомо в района връх Вихрен. Девойката е получила алергична реакция и е потърсила помощ от ПСС – отряд Банско“, се посочва в публикацията.

Екип от отряда е пресрещнал групата, с която се е движило момичето и е приложил нужното медикаментозно лечение. Туристката е била придружена от екипа до хижа „Вихрен“, информират още планинските спасители.

Преди седмица планинските спасители помогнаха на мъж с контузен глезен под Бъндеришка поляна.

Планинските спасители от отряда в Дупница ще продължат да дават дежурства в Рила и през месец септември. Дежурствата през деня в база „Рилски езера“ ще продължат поне до средата на септември. Спасителите апелират да не се подценяват метеорологичните условия и необходимата за планина екипировка, както и да се правят нужните планински застраховки. От началото на летния сезон планинският спасителен отряд от Дупница е оказал помощ на 19 души. Дупнишкият отряд се състои от 25 планински спасители, от които 23-ма са доброволци, 1 стажант-спасител и двама кандидати стажант-спасители.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular