Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаКачват хора с увреждания на Рибните езера

Качват хора с увреждания на Рибните езера

Четирима души с увреждания ще се докоснат до красотата на Рила. Това ще се случи благодарение на фондация “Ела и ти” и самоотвержената помощ на десетки доброволци. Поредната благородна инициатива е планирана за 2 септември, съобщи Гергана Дойчинова, инициатор на походите и основател на фондацията. Изкачването до крайната цел – Рибните езера ще бъде осъществено със специални колички, които ще бъдат носени на ръце. Над 50 доброволци ще се редуват по пътеката до хижата, където  всички ще пренощуват.

„Много хора се отзоваха с желанието да помогнат. Сред тях има не само от София, но и от Дупница и дори такива, които ще пристигнат от Варна, за да окажат помощ”, каза Гергана Дойчинова. Тя поясни, че към събитието ще се включат и членове на туристически дружества от страната. „Така, заедно разбихме стереотипа и доказваме, че и те, хората с увреждания, могат. Целта ни е заедно да успеем да достигнем до места, до които те не биха могли сами да се изкачат сами”,  споделя още Дойчинова. До момента фондацията и доброволци са успели заедно да организират походи до различни природни обекти за близо 150 души.

Припомняме, че в началото на месец юни, хора с двигателни проблеми успяха да видят красотата на Рилските езера. Сред тях бе дете от Кюстендил и мъже и жени от страната. Това стана възможно благодарение на инициативата на фондация “Ела и ти”, както и безценната помощ на отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Дупница Мартин Джокин, Борислав Ранков, Георги Илков, Емил Павлов, Златомир Огнянов, Иван Тушев и Станислав Попов дадоха мъжко рамо и истинска опора за хората в неравностойно положение. Съдействаха още екипът на хижа „Рилски езера“ и НП „Рила“, приятели и доброволци. Въпреки неустойчивото време, прикованите към инвалидна количка успяха да видят неописуемата гледка на циркуса и да запечатат десетки спомени от едно неповторимо преживяване.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular