Monday, May 20, 2024
HomeРегионБлагоевградСъветниците в Благоевград се събират на извънредно заседание на 3 юни

Съветниците в Благоевград се събират на извънредно заседание на 3 юни

Извънредно заседание щее проведе Общински съвет Благоевград на 3 юни.
На провелото се във вторник заседание на Председателски съвет към единодушно бе приет дневен ред от 3 точки.
Граждани и представители на медиите ще могат да присъстват и отразяват предстоящото извънредно заседание на местния парламент на определени за тях места.
Дневният ред включва обявяване решение на Общинската избирателна комисия за избран общински съветник и полагане на клетва. Попълване състава на постоянните комисии към Общински съвет.
Има и внесено предложение за искане за промяна на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализацията на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ОПРР 2014-2020).
Онзи ден председателят на ОбС Радослав Тасков изпрати спешно писмо до кмета Илко Стоянов. С него той изисква предоставяне на официална информация, относно срока за приемане на решение от Общински съвет Благоевград, който да е определен от Управляващия орган, касаещ закупуването на 6 електробуса с безвъзмездна финансова помощ.
От квоя страна кметът отговори, че крайният срок за подаване на пълния комплект документи е 08.06.2022 г. След тази дата има реална опасност Община Благоевград да загуби възможността за закупуване на 6 електробуса с безвъзмездни средства от предишния програмен период. „Решението на ОбС е един от документите, които следва да предоставим до този срок. Единственият възможен изход от създалата се ситуация, в следствие на отхвърленото предложение точката да бъде разгледана на заседание на Общински съвет на 27.05.2022 г., е да бъде проведено извънредно заседание до определената дата от Управляващия орган“, коментира кметът Илко Стоянов.
Ако не бъде взето решение, има опасност Община Благоевград е на път да загуби 4,2 млн. лева безвъзмездни средства, отпуснати по ОП „Региони в растеж“ от предишния програмен период, защото мнозинството общински съветници не допуснаха предложението на кмета да бъде разгледано на редовно заседание на ОбС.

RELATED ARTICLES

Most Popular