Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградСъветниците от Благоевград одобориха ПУП за изграждането на нов храм при пазара

Съветниците от Благоевград одобориха ПУП за изграждането на нов храм при пазара

Митрополит Серафим иска земята да се дари, за да може строителството да започне

 

 

Заседанието на Общински съвет Благоевград започна с минута мълчание в памет на загиналите полицаи в Бургас. След дълги дебати бе прието  предложението, относно даване на съгласие за одобряване на Подробен устройствен план (ПУП) –изменение на плана за регулация и застрояване за УПИ по плана на ЦГЧ –Благоевград с предназначение „за православен храм“ и УПИ с предназначение „за паркинг“.

Председателят на местния парламент, Радослав Тасков, разясни, че е имало забавяне от страна на РИОСВ, а в същото време има запитване от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим – земята да бъда дарена на Неврокопската митрополия, за да може да започна фактическото строителство.

Тасков обясни, че ако ПУП-а бъде одобрен, на следваща сесия ще може да се гласува и даряване на земята, с което ще се сложи край на 15-годишния спор, свързан с изграждането на новата църква.

С 30 гласа „ЗА“, 1- „против“ и 3- „въздържали се“ общинските съветници подкрепиха предложението.

Местния парламент гласува и предложение за увеличаване на трудовите възнаграждения на кметовете.

В тази връзка общинския съветник Кирил Ваклинов отправи предложение да бъде направена промяна, според която всички кметове на кметства ще получат еднакво увеличение от 22 %, а не както бе предложено – 18 % за селата Дъбрава, Бистрица и Марулево.

Предложението на кмета бе прието и с промяна, която бе посочена в становището на Комисията по бюджет и финанси и общински съветник Исмет Узунов, а именно: в точка 2 се добави текста: „Но не повече от 1 200 лв. до приемане на бюджет 2023 г.“

Съветниците дадоха положителен вот и относно предложенията, касаещи измененията и допълненията към няколко наредби:

Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред на територията на община Благоевград, проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество и Наредбата за условията и реда за упражняване на правата на собственост в търговските дружества, участието в граждански дружества и сключването на договори за съвместна дейност.

Единодушно местните парламентаристи гласуваха предложенията, касаещи приемането на Годишния финансов отчет за 2021г.на: СБАЛО „Св. Мина“ЕООД, „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания-Благоевград“ЕООД, „Център за психично здраве-Благоевград“ ЕООД, Медицински център-I“ ЕООД, на общинските търговски дружества ОФК „Пирин“ЕООД, „Биострой“ЕООД, „Паркинги и гаражи- Благоевград“ЕООД, „Благоевград инвест-2016“ЕООД, „Пазари“ЕООД и „Арт стейдж енд фест“.

RELATED ARTICLES

Most Popular