Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградЛогодажките баби свариха 50 кг лютеница за фестивала, продадоха най-скъпото бурканче за...

Логодажките баби свариха 50 кг лютеница за фестивала, продадоха най-скъпото бурканче за 100 лв.

Събраните средства от търга са предвидени за самодейците от читалище “Иван Чаушки”

Стотици жители и гости на Благоевград преминаха през първото издание на Фестивал на лютеницата в село Логодаж.

Логодажките баби се бяха постарали и се представиха достойно с приготвянето на над 50 кг лютеница, като абсолютно всички продукти – лук, моркови, домати, чушки бяха домашни, произведени от самите тях. Бе направена и пърженица, със зелени чушки и домашни яйца като по стара традиция това е задължителният обяд в дните, в които се прави лютеницата.
По време на събитието бе обявен и търг за буркани с лютеница като предлаганите видове бяха мъжка пикантна лютеница, традиционна логодажка и детска лютеничка. Най-скъпо платената лютеница бе на стойност от 100 лева. Събраните средства от търга са предвидени за самодейците от читалище “Иван Чаушки” с. Логодаж.
Бе изпечен и хляб в подница, по стара българска рецепта, а мекият и топъл хляб накара гостите да полюбопитстват за рецептата.
С музикално-танцова програма гостите се забавляваха и извиха дълги хора в двора на училището, а участие взеха фолклорна група “Струмски славей”, самодейци от читалище “Владимир Бешев” село Селище, Логодажките баби.
По време на фестивала бе представен и процеса по приготвяне на лютеницата. Идеята на фестивала е да се обърне внимание към българските кулинарни традиции, домашната храна и енергията, която се влага в приготвянето ѝ. Този фестивал е още една стъпка към фокусирането върху селата в общината.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular