Thursday, May 23, 2024
HomeРегионБлагоевградСъветничка иска главата на благоевградския кмет, ОИК заседава в понеделник

Съветничка иска главата на благоевградския кмет, ОИК заседава в понеделник

Общинската избирателна комисия в Благоевград ще заседава по повод искане за свалянето на кмета Румен Томов. Заседанието е насрочено за 21 декември, понеделник, от 18 ч.

Искането е внесено от общинската съветничка Соня Ставрева от Партия на зелените, която настоява ОИК да прекрати правомощията на градоначалника.

Самата Ставрева в момента е обект на проверка от ОИК-Благоевград след жалба за конфликт на интереси от неин колега.

В искането си за сваляне на градоначалника Соня Ставрева посочва, че той не е изпълнил решения, гласувани в ОбС-Благоевград. Кметът също така не е представил план за развитие на Благоевград пред местния парламент.

Според Ставрева Румен Томов е извършил нарушения и по чл.4 от ЗМСМА, свързани с безстопанственост и липса на адекватно управление.

В сигнала си до ОИК съветник Ставрева е приложила и две решения на ОбС – Благоевград, по които до момента градоначалникът не е реагирал. Първото е от 29 май 2020 г., с което съветниците задължиха кмета Томов в двумесечен срок да представи проект за изменение на общия устройствен план за Бачиново във връзка с искането на фирма „Универсал строй консулт“ да строи там жилища, хотел и спортен комплекс.

Другото е решение от 21.09. 2020 г., по което кметът трябваше да организира допитване до жителите на благоевградското с. Делвино искат ли сами да си избират кмет.

Сигналът на Ставрева до ОИК – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на Румен Томов е втори в рамките на една година. Първият беше заради незаличаване на търговското му дружество в срок и по него в края на следващия месец трябва да има окончателно съдебно решение.

Искането на Соня Ставрева идва дни след като в комисията постъпи сигнал срещу нея от колегата й в ОбС Калоян Ханджийски, който поиска отстраняването й от ОбС заради конфликт на интереси. В искането се посочва, че община Благоевград е изплатила 3 фактури за публикуване на поздравителни адреси на фирма, чийто управител е тя. Преди седмица ОИК реши да изиска от Търговския регистър официален документ за връзка на Ставрева с фирмата, както и оригиналите на въпросните фактури, след което тя ще има възможност да даде писмени обяснения по случая.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular