Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаСъдът в Дупница пусна от ареста Капланов, обвинен в закана за убийство...

Съдът в Дупница пусна от ареста Капланов, обвинен в закана за убийство към Димитър Недев

  • Съдия Ели Скоклева счете, че не е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на посоченото престъпление, липсва предполагаемото оръжие

  • Каплата се яви в съда свеж, с червени маратонки и маркови дрехи

Васил Капланов – Каплата, който бе обвинен в закана за убийство и задръжан за 72 часа, остава на свобода. Районният съд в Дупница, под председателството на съдия Ели Скоклева, излезе с опреление, че по отношение на Капланов не може да бъде взета мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”. Причината е липса на доказателства, че обвиняемият е заплашил с убийство председателя на мотоклуб „Неразделни братя” в Дупница Димитър Недев.
„Районен съд – Дупница не взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Васил. К., каквото искане бе внесено в съда от Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница. Лицето е привлечено като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.
Според обвинението, на 01.05.2022 г., пред мотоклуб „Неразделни братя“ в гр. Дупница, Васил К. е отправил закана за убийство към Д. Н., като от автомобила си е насочил огнестрелно оръжие – пистолет към него и това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.
Съдът счете, че не е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на посоченото престъпление. При извършените процесуално- следствени действия, предполагаемото оръжие не е установено в лицето, в автомобила и къщата му, както и в периметъра, в който се е движел с автомобила си”, съобщиха от пресслужбата на съда.
Васил Капланов се яви в съда добре облечен като прикова погледите върху себе си с яркочервените маратонки, с които беше обут и марковите дрехи, с които беше облечен. На влизане в съдебната зала изражението му не подсазваше, че е притеснен от предстоящото разглеждане на неговата мярка и искането на прокуратурата за постоянен арест.
Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил.
Васил Капланов се озова за пореден път в ареста, след като на 1 май Димитър Недев се оплакал от него в полицията. Недев твърди, че Капланов го заплашил с пистолет от колата си, пътувайки в посока Сапарева баня. Както и че непрекъснато е заплашван от обвиняемия. След подадения на тел. 112 сигнал за заплахата Капланов бе задържан за 72 часа, след което бе поискана мярка за задържане под стража.
През лятото на миналата година срещу Васил Капланов бе повдигнато обвинение за престъпление по чл. 144, ал. 3 за закана за заплаха за убийство срещу Димитър Недев, извършено в курортен комплекс Слънчев бряг, община Несебър. Тогава Капланов е бил задържан под домашен арест, но съдът в Дупница го пусна срещу 3 000 лв. гаранция.
По-рано същата година, синът на Васил Капланов-Каплата – Никола, бе арестуван в центъра на Дупница. Причината е закана към Димитър Недев. Капланов е задържан по чл. 144 от Наказателния кодекс в района на нотариалната кантора срещу гимназията. Бил е в кафене, покрай което минал Недев. Виждайки Недев, Капланов поклатил глава и му показал среден пръст. След това се разминали на улицата и Никола отново поклатил глава на Недев, показал му среден пръст и му казал, че ще го приключи. Тогава Недев отишъл в полицията, където заявил, че се чувства застрашен.
Припомняме, че името на Васил Капланов-Каплата се свързва с мистериозното изчезване на дупничанина Янек Миланов, който е в неизвестност от 31 юли 2020 г.

RELATED ARTICLES

Most Popular