Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилСъс "Светлина и дух" бе поставено началото на честванията за 140-ата годишнината...

Със “Светлина и дух” бе поставено началото на честванията за 140-ата годишнината на Майстора в Кюстендил

  • Новият носител на националната награда за живопис е Атанас Парушев

  • Владимир Димитров създал едни от най-хубавите си картини в Земенско

Големият български художник Владимир Димитров-Майстора дълги години е творил в земенските села Дивля и Калотинци, съобщават от общината. Майстора за първи път дошъл в Земен през 1915 г. като писар в общината.
В с. Земен той открил богатството на стенописите на Земенската църква – дело на неизвестен даровит местен художник. По негова молба през 1930 г. Майстора бил командирован от Министерството на просветата в с. Дивля като учител в местната прогимназия и останал в селото над 18 години.


“След четири месеца в с. Дивля нарисувах “Жетварка”, “Моми”, “Хоро”, “Невеста”,”Момиче” и “Портрет на учителя Михаил Стоянов”, пише художникът. Владимир Димитров-Майстора е постоянно след селяните на площадчето и в кафенето, на тлаки и събори, при косачи и жътварите, на разходки с ученици до китните местности. Дивлянчани са го запомнили като много добър човек, скромен, общителен и сърдечен. Най-хубавите картини е нарисувал на полето сред ябълковите градини. Творил е в тихи утрини и в часовете на заник слънце. Тук той нарисувал Евдокия Георгиева, чийто портрет е поставен върху 500-левовата банкнота, известна като Дивлянката.
Майстора е рисувал и в с. Калотинци. Тук през 1929 година създал една от най-хубавите си картини – “Мома от Калотинци”. Модел е Станка Гьошева. Някои виждат в нея селската Мадона на Майстора, запечатала младостта на Станка за вечни времена. Картината, влязла в съкровищницата на българската живопис, е изложена в Националната художествена галерия в София. Отпечатана е пощенска марка с лика на Калотинката. Хората от Земенския край са горди, че са намерили място в богатото творчество на Майстора.
Същевременно, с мултимедийния проект “Светлина и дух” бе поставено началото на честванията на 140-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора в Кюстендил. Творбата на доц. д-р Венелин Шурелов беше представена в зала “Максим” на БТА. Съорганизатори са БТА и НДФ “13 века България”.
На събитието присъстваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов, директорите на Националната художествена галерия – Яра Бубнова, на Софийската градска художествена галерия – Аделина Филева, и на кюстендилската галерия “Владимир Димитров-Майстора” – Валентин Господинов, директорът на Националния дарителски фонд “13 века България” Слава Иванова, журналисти.
“Искаме да дадем един знак към българите, че това е действително национално честване. Голямата ни цел, освен да разказваме за този ден, е да пазим паметта на България, защото всяко развитие трябва да стъпва на приемственост. Почитането към другия в България често пъти е било проблематично, а Владимир Димитров-Майстора е пример за човек, който действително се отнасял с голяма почит към другия”, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

“Всяка годишнина е повод да се връщаме към неговото наследство, което отдавна е част не само от българската, но и от световната художествена съкровищница. Посланията на неговите творби всеки път ги преоткриваме отново и отново и като че ли те са все така актуални, както и тогава, когато са били създадени”, каза Слава Иванова.


“Майстора винаги виждаше човешкото, красивото. Във всичко виждаше святостта, показваше смирението и трудолюбието. И вероятно, когато си роден само на няколко километра от родното място на свети Иван Рилски и десет века след него жънеш това, което е посял Бог – отново в тези ширини, не е и трудно. Със своята неповторимост той е отделил частичка от живота си за неподправеността на нашия край. Радвам се, че съм прашинка от този свят”, каза Петър Паунов.
Кирил Вълчев показа някои от спомените за Майстора в бюлетините на БТА. Националната информационна агенция на България пази свидетелства за голямата почит, с която е изпратен художникът на 29 септември 1960 г., както и други факти, свързани с него през годините.
Мултимедийната творба “Светлина и дух” на доц. д-р Венелин Шурелов вплита в едно живота и най-знаковите произведения на Майстора. Платната и рисунките, включени във видеопрезентацията, са от колекциите на Националната художествена галерия, кюстендилската галерия “Владимир Димитров-Майстора”, великотърновската “Борис Денев” и “Никола Маринов” в Стара Загора.
Мултимедийното повествование комбинира както фрагменти, така и цели картини на безсмъртния художник. Известният сценограф и визуален артист Венелин Шурелов е съчетал традиционна българска музика с модернистични ритми, а барабанен тътен огласява графиките от войната. В презентацията се преплита още традиционните за Владимир Димитров-Майстора лица, устни, очи, ябълки.
С тържествено честване художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил продължи отбелязването на 140 години от рождението на своя патрон. За годишнината в галерията е подредена изцяло нова експозиция, в която са включени около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба. Всичките са собственост на кюстендилската галерия. За изложбата бяха реставрирани 55 произведения на Майстора, а други 280 – поставени в нови рамки.

За първи път три четвърти от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Представени са подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет са непоказвани досега творби.
Събитието съвпада с ежегодното връчване на Националната награда за живопис “Владимир Димитров-Майстора” на 1 февруари, в деня на неговото рождение. Тази година носител стана Атанас Парушев. От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. Връчването на наградата се превърна в празник и събитие от национална величина.
По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Изложбата на Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора 2020 година, бе открита в незавършената част на галерията.


Честването на годишнината на Майстора започна с поднасяне на цветя пред паметника на Владимир Димитров-Майстора и посещение на неговата къща музей в село Шишковци, община Кюстендил. Час по-късно ще има поклонение и пред паметника на Майстора пред галерията в Кюстендил. В 16,15 часа в галерията започна концерт с класическа музика.

RELATED ARTICLES

Most Popular