Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКочериновоВисоките сметки угасиха уличното осветление в община Кочериново, в Земен лампите светят...

Високите сметки угасиха уличното осветление в община Кочериново, в Земен лампите светят 4 часа

Рила и Радомир все още се въздържат от режим

Община Кочериново спря уличното осветление нощем за града и 8-те села заради двойно нарасналите сметки за ток, казаха от администрацията. Този режим не се прилага за най-отдалечените села и тези с най-малко жители. “Сметките за ток за декември са увеличени двойно, а тези за януари са и по-високи”, каза зам.-кметът на Кочериново Любка Джонева пред БНР: “При нас се получиха по-завишени сметки за електрическа енергия. В момента имаме малко облекчаване на натрупването на сметките, защото уличното осветление свети вечер до 23,00 часа и сутрин от 06,00 часа. През нощта няма улично осветление. Отдалечените села и тези, които са с малко население, не са на този режим”.

“Силно увеличени сметки за ток плаща и съседната община Рила. Там обаче уличното осветление засега няма да се спира – съставните села в общината са на планински терени, отдалечени са и не могат да остават на тъмно”, каза зам.-кметът на общината Лазар Чавков.

Няма да спира уличното осветление и в община Радомир, съобщи кметът Пламен Алексиев.
Заради високите сметки за ток той е изискал обследване на всички партиди и ще настоява токът да се таксува на нощна тарифа.
Общината трябва да плати 110 000 лв. за електричество през декември. Всички големи консуматори в Радомир като училища, детски градини, поликлиники, читалища, община са на газ. След приключване на обследването на съществуващите 300 партиди вероятно ще бъдат наложени ограничения на ползваните киловати, посочи Алексиев.
В Земен е въведено ограничение на уличното осветление, съобщи кметът Димитър Сотиров. Лампите светят от 18 до 22 часа, като с нарастването на деня се предвижда този период да намалява, а от април да няма улично осветление. В Земен през декември 2020 г. разходът е бил 11 750 лв., докато през декември 2021 г. е нараснал на 33 546 лв. В училището, където е и детската градина и патронажната грижа, разликата е над два пъти – от 1912 лв. на 4812 лв.

RELATED ARTICLES

Most Popular