Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградТасков: Декларацията на ОбС-Благоевград за откриването на македонския клуб цели да заявим...

Тасков: Декларацията на ОбС-Благоевград за откриването на македонския клуб цели да заявим нашата позиция

Декларацията на Общински съвет-Благоевград цели своевременно да заявим нашата позиция, каза на пресконференция в сряда председателят на местния парламент Радослав Тасков.
Декларацията бе приета на последната сесия на съветниците във връзка с обявените намерения на 30 октомври в града да бъде открит македонски културен клуб на името на поета „Никола Вапцаров“. В нея се посочва, че „създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации“.

Приемането на декларацията се наложи, тъй като самото обявление за създаване на този клуб съдържаше неверни неща и бе предпоставка за създаване на напрежение, най-вече в местната общност и респективно напрежение между двете съседски държави, каза на пресконференция Тасков.
Радослав Тасков изрази надежда от страна на РСМ да бъде гарантирано, че центърът няма да води антибългарска политика, а ще е клуб, който да е свързан с укрепване на добросъседските отношения между двете държави. В случай, че се окаже клуб за провокация и напрежение, ще предприемем необходимите действия, каза още Радослав Тасков.

В първия момент, когато приехме тази декларация, излизаше така, че зад този клуб стои едно забранено от българската държава сдружение, посочи председателят на местния общински съвет. Той допълни, че след последното изказване на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, с което легитимната държавна власт в съседната страна се ангажира с дейността на този клуб, ситуацията е по-различна. Във връзка с името на клуба, който ще бъде наречен на поета Никола Вапцаров, Тасков коментира, че приема това като оценка за великия ни поет, роден в Банско, област Благоевград.
До коментара се стигна, след като декларацията, приета от на общинския съвет в Благоевград стана повод за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се посочва, че Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации в съдържанието, които се отнасят за македонския народ.

RELATED ARTICLES

Most Popular