Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаТрета спасителна акция в Рила по празниците!  

Трета спасителна акция в Рила по празниците!  

Мъж падна в района на връх Калин, ПСС-Дупница отново на крак

 

Тежка  акция проведоха планинските спасители от отряд Дупница в Рила планина. Пострадалият е мъж. Той е паднал в района на връх Калин, в посока към хижа “Иван Вазов”, на над 2300 м височина. „В момента сваляме пострадалият. Теренът е труден- заледен и хлъзгав ”, каза в понеделник, преди свечеряване,  ръководителят на Планинската спасителна служба в Дупница Кирил Чолаков. Мъжът ще бъде транспортиран през района на Седемте рилски езера до хижа „Рилски езера”, където се намира новият пункт на спасителния отряд.

“Имаме данни, че мъжът е с фрактура на глезен и скъсани връзки. Теренът е изключително тежък. На място е един екип планински спасители, вторият екип – пътува, ще се включи и трети .Общо 13 души участват в спасителната операция. Спускането ще е доста трудно – през циркуса на Седемте езера, навсякъде е заледено”, съобщи и  един от най-опитните спасители -Божидар  Джокин.

Това е третата поред спасителна акция на дупнишкия отряд през  почивните дни. В последния ден на старата година, 18 планински спасители от отрядите в Дупница и Благоевград оказаха помощ на добре подготвен турист с травма на левия глезен. Инцидентът се случи на височина 2 100 м., на Дългия рид над Рилския манастир. Акцията продължи 8 часа. Дни преди това при изключително тежка и рискована акция бе спасен мъж, който падна от северния склон в района на Отовишки връх, в посока връх Кабул. По време на падането мъжът счупи и двата си крака. Мисията по спасяването му продължи и в тъмната част на денонощието, при изключително трудни и тежки условия.

Отряд Дупница на ПСС към БЧК напомня, че условията в планината в момента крият множество рискове и всички туристи следва внимателно да подбират маршрутите си и да съобразяват екипировката, както и да сключат или подновят своите планински застраховки.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular