Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесВертикална граница: Свалят на ръце телата на загиналите туристи в Пирин

Вертикална граница: Свалят на ръце телата на загиналите туристи в Пирин

Силният вятър не позволи на военния хеликоптер “Кугър” да кацне на Вихрен

Зловеща находка шокира спасителните отряди, които в продължение на седмица търсиха изгубилия се опитен планинар Пламен Христов под връх Вихрен. При преглеждане на кадри от мисията с дрон, облетял периметъра на предполагаемото изчезване на Христов на 30-ти декември, са били открити кадри, наподобяващи човешко тяло. Веднага спасителни екипи от Банско, Сандански и Разлог тръгват към мястото, като в улей под Вихрен откриват трупа на издирвания Христов. В близост до него видели и труп на непознат мъж с видими фрактури по ребрата, като за него се предполага, че е претърпял произшествие в планината. Тялото на втория загинал е открито без документи за самоличност. За него се предполага още,  че вероятно е на македонски гражданин, тъй като у него са открити македонски денари. Полицията проверява хотелите в района на Банско и Сандански, прави се опит за идентифициране по снимката му. В полицията не е заявено изчезване на мъж от околностите. Не се отхвърля и версията трупът да е на мъж, който да е тръгнал да помага на Христов.

Първоначално стана ясно, че за да бъдат извозени двете тела до МБАЛ Благоевград, те трябва да бъдат свалени на ръце от спасителите, тъй като липсва снежна покривка и моторните шейни не могат да бъдат включени в акцията. Около 20 планински спасители бяха в готовност да поемат към Вихрен. Поради атмосферните условия в понеделник бе изключително опасно да се вдигне и хеликоптер над върха. „Времето, в което ще продължи акцията, се удължава с поне 12-20 часа, че и повече. В един изключително труден терен, изключително рисков терен, терен, който рискуваме животите на планински спасители, които безвъзмездно правят това, което правят в момента. И всъщност не срещаме разбиране”, коментира през деня ситуацията директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев. От Планинската спасителна служба призоваха никой да не издирва изчезналите през последните дни хора, защото това може да бъде много опасно.

По-късно през деня в акцията по свалянето на телата бе включен военен  хеликоптер. Първоначално военните са отказали да предоставят машина, заради опасните условия в планината. По обяд от авиобаза Крумово военен хеликоптер “Кугър” направи обход над Пирин, за да направи преценка дали условията са подходящи за транспортиране по въздух. Следобед обаче бе взето решение за прекратяване на операцията по въздух, тъй като силният вятър не позволява кацане.

“За съжаление, поради лошите метеорологични условия машината не можа да осъществи кацане. Това наложи планинските спасители да предприемат сваляне на телата на ръце. Акцията ще бъде изключително тежка и трудоемка. Придвижването ще се случва сантиметър по сантиметър, с помощта на осигурителни въжета, лебедки и всякаква възможна подсигурителна техника… Ще продължи часове наред”, коментираха от ПСС.

Припомняме, че от Планинската спасителна служба в Банско започнаха спасителната акция още през изминалата седмица. По първоначална информация Пламен Христов се е отправил към връх Вихрен на 26 декември и оттогава бе в неизвестност. Теренът, в който спасителите провеждат акцията, е труднодостъпен и изключително опасен.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular