Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионТри празника честваха в Доспей

Три празника честваха в Доспей

Паисий е роден тук, твърди изследователят Иван Ненов

Тържество, посветено на Деня на народните будители, 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 122 години от основаване на читалище „Отец Паисий 1910” се проведе в село Доспей, община Самоков.
Гости на тържеството бяха зам. кметовете Дончо Зашев и Люба Кленова, секретарят на община Самоков Ангелина Вангелова, кметът на село Доспей Николай Гешев, директорът, педагози и ученици от училище „Отец Паисий” – Самоков.

Честването започна пред паметника на Паисий Хилендарски, където Иван Ненов – писател, краевед и изследовател на Отец Паисий изнесе кратка беседа за родното място на Хилендарския монах, представи доказателства в подкрепа на тезата, че той е роден в Доспей. В беседата си той разказа и за всички бележити възрожденци, чиито родови корени са от самоковското село. След беседата бяха поднесени венци и цветя пред гроба на „Отец Паисий”.

 
Празникът продължи с факелно шествие от паметника до читалището в Доспей. На сцената в салона на читалището бе представена празнична патриотична програма, в изпълнение на самодейните състави от Доспей. Поздравителни адреси бяха получени от кмета Владимир Георгиев и от настоятелството към НЧ „Христо Ботев” – с. Говедарци.

Читалищното настоятелство към НЧ „Отец Паисий 1910” с. Доспей поднесе поздравителен адрес до Доброволческото формирование към Община Самоков за активната му подкрепа към бедстващите села в община Карлово.
Тържеството завърши с прекрасните песни на дует „Пирин”.

RELATED ARTICLES

Most Popular