Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПетричНеадекватно съдийство съсипа мача Созопол - Беласица

Неадекватно съдийство съсипа мача Созопол – Беласица

Много нерви и картони на стадиона в черноморския град

Ташко СУЛЬОТОВ

Очакванията на стадион „Арена Созопол“ да се играе оспорван мач между отборите на местния тим и Беласица (Петрич), имайки предвид временното класиране в таблицата на двата отбора, не се сбъднаха.
Срещата започна с очакван домакински натиск, като на два пъти вратарят на Беласица Кирил Георгиев се намеси навреме да не се стигне до отбелязване на гол. Всичко това беше до първата третина на първата част на срещата. Постепенно играта се изравни и превес на терена имаха петричките футболисти. В 18-та минута главният съдия Стилиян Колев видя вдигнат флаг на асистента си и отмени отбелязания гол от страна на Запро Динев. Това наелектризира обстановката, като треньорският щаб и футболистите на Беласица реагираха, определяйки поведението на съдиите като неадекватно. Истинското положение беше, че Атанас Карачоров след атака по десния фланг центрира топката пред наказателното поле на домакините и там Динев засече кълбото и го изпрати зад вратаря Росен Андонов. Обяснението на съдиите бе, че футболист на Беласица е бил в положение на засада независимо, че не е влиял на играта на терена.
През втората част на мача почти не се игра футбол, максимум около 15 минути чисто игрово време. Ето как се разви срещата, преди да е изминал и час от началния сигнал:
В 52-ра минута Куфре Ета бяга рамо до рамо с футболист на домакините и камерунецът като по-мощен подпира леко противниковия играч, за което главният съдия декорира в жълто Ета. В този момент Антонио Ласков, опитвайки уж да внесе спокойствие в играта, удря в лицето капитана Марти Таушанов, който пада на земята, става яко меле, Мартин Русков от Беласица пробва да въдвори мир и в резултат – получава юмрук в корема от страна на Мариян Димитров. При така създадената ситуация главният съдия извиква Антонио Ласков и Мартин Русков и за всеобща изненада показва червени картони и на двамата, като Русков няма никаква вина за ситуацията. Четвъртият съдия Михаел Павлов привиква главния арбитър Стилиян Колев и му докладва истината за случилото се. Веднага след това главният съдия показва червен картон на нарушителя Мариян Димитров. Така домакините продължават мача с девет футболисти, а гостите – с десет. До края на срещата се играе на една врата – тази на Созопол. На няколко пъти петричките футболисти не са точни в завършващата част на удара, за да открият резултата. В същия момент футболистите от черноморския град бавят умишлено играта.
Разправии се получават и по трибуните, където специално да наблюдава играта на Беласица, е дошъл бащата на петричкия футболист Аспарух Шамкалов. Футболистът Петър Генчев от отбора на Созопол напуска без разрешение терена и се впуска в словесно пререкание с Шамкалов-старши. Но главният съдия Стилиян Колев вместо да го отстрани от игра, му показва само жълт картон. Грозни сцени продължават да се разиграват. След мача резервният футболист Галин Димов посяга на Атанас Димитров и удря в ръка вратаря Кирил Георгиев. Това остава без ответ. Агресията ескалира и феновете на Созопол, както и част от футболистите скачат на бой на бащата на Аспарух Шамкалов. Последният вади истински късмет, след като на помощ се притичват двама униформени полицаи.

Георги Стоилков не пропусна мача на Беласица и в Созопол

След мача изпълнителният директор на ФК Созопол Румен Димов дава личната си оценка за случилото се на стадиона. „Такива простотии, откакто аз бях треньор, а по-късно и ръководител от 2008 г. насам, не са се случвали. От отбора на гостите непрекъснато имаше упреци към главния съдия без да имат основания за това. Създадохме отлична организация и мачът се игра на отлично подготвен терен, какъвто имат малко отбори. При създалата се ситуация в 52-ра минута станах свидетел на неадекватно съдийско ръководство. Не може след като се борим за оставане в групата с отбора на Янтра Габрово трима съдии да бъдат от Велико Търново и един от Ловеч. В 52-ра минута наистина стана сбутване между двата отбора и главният съдия изпадна в изключително жалко положение, като в продължение на 7 минути не можеше да вземе адекватно решение, показа по един червен картон на футболисти от двата отбора и след още пет минути размисъл показа още един червен картон на нашия Мариян Димитров. Независимо че останахме с осем полеви играчи, можеше да спечелим мача, но в даденото 7-минутно продължение вместо поне най-малко 12, Даниел Иванов от нашия отбор не успя отблизо да отбележи гол. За първи път виждам такива простотии на терена, като, според мен, в основата на всичко това е неподготвения и неадекватен главен съдия Стилиян Колев. Ще си вземем поуки от всичко и ще приемем наложените наказания от БФС. Има една българска поговорка „Тарикат мъж не плаче”.

Беласица: Кирил Георгиев, Атанас Карачоров, Валентин Костов, Атанас Димитров, Мартин Русков, Аспарух Шамкалов, Владимир Гогов, Куфре Ета, Айвън Ангелов, Марти Таушанов, Запро Динев (Аспарух Смилков, Игор Фелипе, Мариян Вангелов)

 

RELATED ARTICLES

Most Popular