Tuesday, May 21, 2024
HomeБизнесТуроператори от Югозапада на ръба на оцеляването! Излизат на протест

Туроператори от Югозапада на ръба на оцеляването! Излизат на протест

  • Фирма от Дупница преустанови дейността си заради мерките

  • Ива Илиева от Благоевград: Нещата не са добре, много от резервациите отпадат

  •  Мая Андонова от Кюстендил: Нямат пари да ни подпомогнат и затова не ни затварят, но така ни принуждават да приключим работа

Туроператорските фирми в Югозападна България подкрепят националния протест на своите колеги. Както е известно, от бранша поискаха отворена процедура за подпомагане на фирмите от 42 милиона лева.
„Ситуацията е доста тежка, ние бяхме принудени да затворим дейността на фирмата. Ваксинираните хора в България са ужасно малко, а в Дупница още по-малко. Не може да организираме каквато и да е екскурзия с 10 човека. Затова решихме, че докато не се оправят мерките, ще преустановим дейност. Така поне няма да имаме разходи, докато нямаме и приходи. Вече и в туристическите обекти не се допускат големи групи, което също оказва влияние. Възрастните хора пък, дори и да са ваксинирани, пак ги е страх да пътуват, за да не се заразят. При първите затваряния държахме фирмата, но постоянно се трупат осигуровки и разходи за счетоводител, наем и т.н. Ние нямаме много работници, но сметките си се трупат. При предишните локдауни поне ни облекчаваха от гледна точка на разходите, бяха ни опростили наема. Иначе реално като помощ сме получили само 600 лева за цялата година, за двата локдауна през 2021 г. Имаме договори с други по-големи фирми, които постоянно ни пращат информация, че планирани пътувания отпадат. Дори не могат да организират група за чартърни полети. Много хора предпочитаха Турция като дестинация, но сега и там много затегнаха мерките. Всеки клиент трябва да има индивидуален код, свързан със сертификатите, и нещата станаха по-сложни. Имаше доста екскурзии до Турция, за да си използват ваучерите от миналата година, но вече и там е трудно. Самите хора предпочитат да им отпаднат ваучерите, отколкото да пътуват до там и да рискуват да се заразят“, казаха от туроператорска фирма в Дупница.

„При нас нещата никак не са добре. Много от резервациите отпадат поради простата причина, че хората нямат сертификати. Някои от банките пък предлагат на свои клиенти определен процент отстъпка за ранни записвания през известна интернет платформа и това също оказва влияние. Има хора, които са решили да пътуват, но нямат имунизация и това ги спира. Те избират екскурзии в България, но с PCR тестовете всичко се оскъпява. Имунизираните предпочитат най-вече по-екзотични дестинации като Дубай и Египет, както и Истанбул в Турция. В момента имаме записани като групи много малка част от това, което беше преди време“, коментира управителят на туроператорска фирма в Благоевград Ива Илиева.
Тя подчерта, че нейната фирма и други от бранша в града са солидарни с протеста на национално ниво, но не са се организирали да пътуват до София.
„Подкрепяме протеста, защото няма никаква яснота и никаква помощ от страна на държавата. Много промени трябва да се направят. Имам колега с транспортна дейност от Пловдив. Той е организирал туроператори от Пловдив, Чирпан и други места от региона, за да отидат заедно до столицата. В нашия регион всеки решава какво да прави, както си намери за добре. Не сме се организирали, но сме солидарни“, завърши Ива Илиева.
Мая Андонова, която е управител на туроператорска агенция в Кюстендил, също беше категорична колко зле е положението в сектора.
„Всички виждаме как стоят нещата, затова правим и национален протест. Този двойствен стандарт, който ни наложиха, не е добре за никого. Градският транспорт навсякъде си върви без никакви ограничения и мерки, докато организираните пътувания в България са ни забранени. Те са разрешени само със зелен сертификат. Но как при 20% ваксинирано население да съберем групи? Тази психоза плаши хората. Не можем да работим. Всички в другите сектори са свободни и могат да работят. Според някои се оказа, че най-опасно е при нас и по моловете. Никой не ни пита как се изхранваме“, коментира Мая Андонова.
По думите й в момента няма никаква яснота за подпомагане на бизнеса.
„Казали са, че няма пари за подпомагане, затова и не ни затварят. Но така ще ни принудят да затворим, нямаме друг избор. Няма никакви ясни правила и помощи. Ако ни затворят, трябва да ни дадат нещо. Днес имахме случай с едни клиенти, които са от друг град в България. Не са ваксинирани, настанени са в къща за гости в Кюстендил. Не знам как са ги приели без зелен сертификат, явно на тяхна отговорност. И те казват „ние няма къде да отидем да се нахраним“. Виждате колко абсурдна е ситуацията. Не знам как го мислят в държавата. Тези мерки са неадекватни. Не може само един сектор да е засегнат за пореден път. Това ни кара да се чувстваме като аутсайдери. Заведенията са празни. Ние вече две седмици стоим в офиса, няма хора и смятаме да затворим. Съберат се по 10 човека за пътуване, но с тях не се прави екскурзия. Хората, които искат да отидат на почивка в чужбина, си правят тестове, но това са повече пари. Примерно екскурзията им струва 400 или 500 лева и те дават още 30 лева отгоре за сертификат. Но за България самата екскурзия ти е 30 или 40 лева и толкова да дадеш за сертификат, не е оправдано. А и много малко хора в момента могат да си позволят екскурзия в чужбина.
Мая Андонова е категорична, че има голяма дискриминация в различните сектори.
„Всички заповеди и забрани влияят много върху психиката на хората, това действа по-силно от самата болест. Първото нещо е, че вкарват заповеди от днес за утре. Второто нещо е тази дискриминация. Или трябва тези правила да са за всички, или за никой. В цехове работят 100 човека в едно помещение – там не е опасно. На пейките отвън, ако са 10 човека, не е опасно, но в заведение на открито, ако са седнали, вече било опасно. Самият здравен министър каза, че не е ваксиниран, защото е преболедувал вируса и имал антитела. Тогава защо не се приемат антителата за зелен сертификат? В чужбина дават помощи на всички отрасли, а тук просто се ликвидира всичко. Не можем да се сравняваме с другите държави. Щом искат да бъдем като другите страни по брой на ваксинирани, тогава да бъдем като тях и по помощи за бизнеса и хората“, завърши управителят на туристическа фирма в Кюстендил.

 

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular