Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилУникална арт инсталация в недостроената част на галерията в Кюстендил представя Станислав...

Уникална арт инсталация в недостроената част на галерията в Кюстендил представя Станислав Божанков

Живописна инсталация “Царските двери на смисъла (Голям сърдечен иконостас-2)” на Станислав Божанков беше открита в недостроената нова част на художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Инсталацията е плод на четвъртата вълна на коронавируса. И докато първото й издание творецът е създавал цели 20 години, то вторият цикъл се получил изведнъж, само за месец, и като реакция на силно компресираните ни от драматизма на битието ценностни, морални и чисто личностни натрупвания и същностни преображения, според разказа на самия автор.

В изложбата са представени и експериментални графики, рисунки и колажи, а експозицията е сътворена от пясък, въглен, намерени предмети от селската плевня и 200-годишни дъски, изрисувани от времето. Еко-иконостасът обаче не е създаден само с параноичната потребност от “еко”, но и заради обърканата и замърсена хармония на ценностните ни връзки и социална комуникация, допълва Божанков.

Станислав Божанков е роден през 1966 г. в Кюстендил. Завършил е магистърска степен в областта на графиката в Академията за изящни изкуства “Ян Матейко”, Краков, Полша, в студиото на проф. Анджей Пийч. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката. Участвал е в около 400 изложби по цял свят.

RELATED ARTICLES

Most Popular